Ismét emelkedik a búza ára

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap
Fotó: Laczkó Izabella
Az oroszországi fagyok miatt kisebb termésre számítanak, ezért a búza ára ismét emelkedik az európai árutőzsdén.

Újra felfelé tartó trendbe került a búza ára pénteken. A párizsi európai tőzsdén (Matif) a szeptemberi kontraktus tonnánként 3,5 euróval emelkedett, pénteken már tonnánként 250 euró feletti áron kereskedtek, szembren a szerdai 241,25 euróróval. Tegnap, csütörtökön (május 9-én) még 244,75 eurón jegyezték a búza tonnáját.

Ennek oka az oroszországi közelmúltbeli jelentések a búzatermés jelentős veszteségeiről. A fagy miatt szükségállapotot hirdettek ki a három fontos gabonatermő régióban, Voronyezsben, Lipecekben és Tambovban. A május eleji fagyok katasztrofális következményekkel jártak.Tisztában kell lennünk azzal, hogy az idei termés jóval kisebb lesz, mint az előző – mondta a lipecki régió kormányzója, Igor Artamonov szerdán a Telegramon.

A chichagoi árutőzsdén is drágult a búza. A pénteki nap során a határidős búza árfolyama 3,7%-kal 6,6075 dollárra emelkedett, ami a legmagasabb napon belüli érték az elmúlt kilenc hónapban. A kukorica 2,6%-ot emelkedett. A hét elején még csökkentek az árak, mert az elemzők arra számítottak, hogy az USDA rekordtermésről fog beszámolni a pénteki jelentésében. A jelentés végül valóban rekordt termést vetített előre, de a fogyasztás növekedését is előrejelzte és ezzel együtt a készletek csökkenését.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink