Megérkezett az USDA kukorica- és búzatermés előrejelzése

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap
Rekordtermést és rekord fogyasztást jelez előre az idei gazdasági évre az USDA búzából, a készletek pedig rekorszintre csökkennek, amit a piac utoljára 2016-ban tapasztalhatott. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának első ilyen idei előrejelzése szerint a világ búzakészleteit a 2024–2025-ös szezonra 253,6 millió tonnára becsülte, ami az átlagos becslés alatt van, és az elmúlt nyolc év legalacsonyabb szintje.

Az előrejelzések szerint a globális kukoricatermelés csökken elsősorban az argentin és ukrán, illetve az Egyesült Államok kisebb termése miatt – közölte legfrissebb előrejelzésében az amerikai agrárminisztérium (USDA). Az előrejelzések szerint a kereskedelem is kismértékben csökken, mivel a kínálat változatlan vagy alacsonyabb lesz a fő exportáló országokban.

Az cukorica termelés általános csökkenése ellenére a globális termelés még mindig a második legmagasabb szintre prognosztizált 1,22 milliárd tonnával. A globális kereskedelem várhatóan csökkenni fog az exportálható mennyiség csökkenése miatt,, de a globális fogyasztás az előrejelzések szerint emelkedik a folyamatos takarmány iránti kereslet miatt. A készletkészletek gyakorlatilag változatlanok, nagyobb készletekkel a Egyesült Államokban és Kínában, Ukrajnában pedig csökkenő normálisabb szintre, valamint Brazíliában szűkebb készletekre lehet számítani és és Indiában csökkenés várható az erős belföldi felhasználás miatt.

A kukorica globális fogyasztása takarmányozási célú felhasználása az előrejelzések szerint nő, míg a nem takarmányozási célú felhasználás mérsékelten csökken. A fogyasztás kissé magasabb mint a termelés, a készletek várhatóan
visszafogott csökkenést mutatnak, nagyobb készletekkel Kínában és az Egyesült Államokban, de alacsonyabbak Ukrajnában, Indiában és Brazíliában.

A globális búzakilátások szerint rekordtermés és fogyasztás várható, de mérséklődni fog a kereskedelem és kisebb mértékben de csökkenni fognak a készletek. A termelés az előrejelzések szerint növekedni fog Indiában, Kínában és Ausztráliában, továbbá Kazahsztánban, Kanadában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban. Ez több mint ellensúlyozza az európai, az orosz, ukrán és brit csökkenést. A 2024/25. évi globális búzatermelés az előrejelzések szerint 798,2 millió tonna lesz, ami 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A két legnagyobb termelő ország, Kína és India termelése egyenként több mint 3,4 millió tonnával emelkedik rekordszintre, amit részben a kormányzati támogatási programok is elősegítenek. A magas pakisztáni búzaárak magasabb vetésterületet, hozott ami pedig nagyobb termést eredményezett, 1,8 millió tonnával többet.

A globális búzafogyasztás az előrejelzések szerint 802,4 millió tonna lesz, ami 2 millió tonnával több, mint tavaly, az élelmiszerekkel együtt, a vetőmag- és ipari (FSI) felhasználás bővül, míg a takarmány- és maradékfelhasználás csökken. A globális kereskedelem visszaesik, mivel a kereslet csökken. Az export az előrejelzések szerint csökken, különösen Ukrajna esetében. Magasabb élelmiszer-, vetőmag- és ipari (FSI) felhasználás némiképp ellensúlyozza az alacsonyabb takarmány- és maradékanyag-felhasználást. Végső készletek az előrejelzések szerint csökkennek, kisebb készletekkel különösen Oroszországban. Az előrejelzések szerint a globális búzakészletek az ötödik egymást követő évben csökkennek, és a 2015/106-os év legalacsonyabb szintjére csökkennek. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának első ilyen előrejelzése szerint a világ búzakészleteit a 2024–2025-ös szezonra 253,6 millió tonnára becsülték, ami az átlagos becslés alatt van, és az elmúlt nyolc év legalacsonyabb szintje.

A nemzetközi árak alakulását követve az összes amerikai búzaosztály ára emelkedett az áprilisi WASDE-jelentése óta, mivel az északi félteke száraz termesztési körülményei miatt okoz aggodalmat. A Soft Red Winter (SRW) 23 $/tonnával 251 $-ra, a Hard Red Winter (HRW) pedig 14 $/tonnával 286 $-ra emelkedett a szárazsággal kapcsolatos aggodalmak és a kedvezőtlen időjárás miatt. Az USA-ban az őszi búza vetésterülete 50 százalékon áll.

A búza ára a nemzetközi piacokon május 8-iki állapot szerint:
Argentina Australia Canada EU Russia United States
$264 $284 $310 $238 $224 $286

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink