Válságban a sertéságazat, cél a túlélés

Forrás: Békés Megyei Hírlap
Fotó: Imre György
Most sokkal kevesebbet fizetnek az élő sertésért, mint tavaly. Ráadásul még a takarmány is drágább. A sertéságazat válságban van egész Európában, itthon a túlélés a cél.

A sertéságazat egész Európában válságban van, amelynek hátterében a megszűnt kínai piac áll. Hazánkba több áru érkezik, mint amennyit külföldön értékesítünk. Az itthoni húsüzletekben külföldről behozott termékek sorát találjuk, hisz a kereskedők a fagyasztott importárut olcsóbban kapják, mint a hazai frisset – számol be a Tolna megyei hírportál. Jelenleg 380-400 forint az élő sertés kilónkénti ára, míg egy évvel korábban 450-480 forintot fizettek érte. Ráadásul, tavaly a takarmány is negyven százalékkal kevesebbe került, mint most.

Szóval, jelenleg a túlélés a lényeg és nem a profitszerzés.

– így fogalmazott dr. Reibling József, a faddi székhelyű Dunahyb Kft. állatorvosa, ügyvezető igazgatója. Hasonló véleményen van a németkéri sertéstelep tulajdonosa, Lengyel Lóránt is, hisz úgy gondolja, nem csoda, hogy sokan elgondolkodnak, megéri-e tovább folytatni ezt a tevékenységet. Hiszen, ha most egy koca leellik, és a malacokat felneveli a gazda, akkor azokat már csak veszteséggel tudja eladni -egy év alatt ugyanis harmadára csökkent a malac ára.

PRRS-mentesítés: látszik az alagút vége

Már csak néhány hónap, és lezárulhat a hazai sertésállomány PRRS-mentesítése. Dúl Udó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértője cikkében végigveszi, melyek a PRRS-mentes sertésállomány közvetlen és járulékos piaci előnyei.

Húsz évvel ezelőtt a hazai sertésállomány közel 5 millió egyedből állt, és ez a szám 2019-re 2,6 millióra csökkent, ami aggasztóan nagymértékű visszaesés – bár tavaly ismét gyarapodni kezdett a létszám a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján. Azonban

az elmúlt években durva növekedést tapasztalhatunk az élő sertés behozatalában;

2005 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt, mialatt a kivitel szinte egy szinten mozgott az utóbbi tíz évben, 33 477 tonnáról 36 058 tonnára emelkedett.

A vásárlók pedig sokszor nem is tudják, hogy az általuk vett sertéshús honnan származik. A hazai húsüzletek polcai pedig tele vannak külföldi termékekkel, hisz a kereskedők olcsóbban kapják az import fagyasztott árut, mint a friss hazai termékeket.

A szakemberek szerint, ha egy ország felszámolja a kocaállományát, akkor megszűnik a tenyésztés és a sertéshús-önellátás is, ami nagy élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink