Sertéstenyésztők figyelem! Júniustól új tilalom lép életbe

Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Kovács Péter
A jövő júniustól életbe lépő cink-oxid uniós tilalma jelentős változásokat hoz magával a sertéstenyésztők életébe. Aggályok merültek fel a cink állatok májában történő felhalmozódásával kapcsolatban és az állatok környezetbe kerülő cink kiválasztása is problémát okozhat. A tilalomra való felkészülés érdekében a sertéstenyésztőknek szóló tanácsokat fogalmazott meg a szakértő.

Tilos lesz egy adott mennyiség feletti cink-oxid használata az elválasztott malacok takarmányában 2022 júniusától az EU-ban. Franciaországban már idén januártól él a szabályozás. A tilalom értelmében a takarmánycink használata 150 ppm mennyiségre korlátozódik a malacok esetében, és a sertéstenyésztőknek új stratégiákat kell találniuk a bakteriális fertőzések és a hasmenés megelőzésére is – magyarázta Stefan Langer, a Zinpro Swine International üzletfejlesztési igazgatója a The Pig Site-nak. A túlzott cinkhasználat ugyanis felhalmozódik a sertések májában és az is aggodalomra ad okot, hogy az állat mennyi cinket választ ki a környezetbe.

A kutatások azt mutatják, hogy a 2000 ppm vagy annál magasabb farmakológiai szintek elnyomhatják a baktériumok növekedését és enyhíthetik vagy megelőzhetik a hasmenést és a magasabb cink-oxid szintek a növekedési teljesítmény javulását is eredményezhetik az elválasztott malacokban. Holott táplálkozási szempontból azoknak csak 80-110 ppm cinkre van szükségük. Az utóbbi évek vizsgálatai alapján

aggályok merültek fel a cink állatok májában történő felhalmozódásával kapcsolatban, de további aggodalomra ad okot, hogy a sertések mennyi cinket választanak ki a környezetbe.

Ugyanis, a talajban lévő magas cinkszint befolyásolhatja a nyomelemek, például a vas felszívódását, és mivel a sertéstrágyát használják a talaj tápanyagutánpótlására, jogos a problémafelvetés. Stefan Langer azt tanácsolja, hogy

a tilalomra való felkészülés érdekében a sertéstenyésztőknek érdemes fokozni a gazdaságon belüli biológiai biztonsági intézkedéseket. A megelőzés mindig a legjobb intézkedés és általában a legolcsóbb is.

Phil Hogan, volt uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos látogatása egy belga sertéstelepen
Forrás: Európai Bizottság

A javaslatok közé tartozik:

  • a karámok mosása, fertőtlenítése és szárítása a sertéscsoportok kivonulása után és a következő csoport bevonulása előtt
  • a sertéscsoportok közötti állásidő meghosszabbítása
  • a takarmánykocsik gazdaságba való behajtásának megakadályozása vagy a gazdaságba való behajtás előtti fertőtlenítése
  • a személyzet csizmáinak megfelelő mosása és fertőtlenítése az egyes istállókba való be- és kilépés előtt
  • oltási protokoll kidolgozása a bakteriális fertőzések korlátozására vagy kiküszöbölésére
  • jobb takarmánygazdálkodással az állományon belüli stressz minimalizálása
Magas cink-oxid szintek nélkül a termelőknek jobban oda kell figyelniük a környezetgazdálkodásra.

Nem csak a környezeti átlaghőmérséklet szabályozásáról van szó, hanem a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti eltérések hatékony kezeléséről is, hogy a lehető legkisebb legyen a hőmérsékletingadozás.

A nappal és éjszaka közötti 5-10 °C-os eltérés egyszerűen túl sok a malacok számára, és további stresszt okozhat, ami megnyitja az utat a bakteriális fertőzések előtt.

– mondta Langer, hangsúlyozva, hogy a sertéstápok olyan szerves szerves nyomelemeket tartalmazzanak, amelyek segítik az egészséges immunrendszer működését. Ezért azt ajánlja, hogy a termelők kezdjék meg a malacok takarmányozásának és kezelésének megváltoztatását az állomány egészségének javítása és az elkövetkező változásokra való felkészülés érdekében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink