Már a számlákon az állatjóléti támogatások

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila
Több mint 2100 termelő kérelmére fizetett az Államkincstár a sertés- és baromfitartóknak összesen közel 7,2 milliárd forintot.

Az aszály, az inputanyagok és a takarmány árának drasztikus emelkedése komoly nehézség elé állította az állattartókat, ezért a többletköltségek okozta terhek mérséklésére az állatjóléti támogatások keretében még 2022-ben majdnem 7,2 milliárd forintot fizettek ki a sertés- és baromfiágazat érintett szereplőinek – jelentette be az Agrárminisztérium.

Az állatjóléti támogatások célja, hogy a sertés és baromfiágazatban az uniós állatjóléti előírásokon túlmutató többlet-kötelezettségvállalásból eredő költségeket ellentételezzék az állattartók számára. A Magyar Államkincstár a napokban több mint 2100 kérelem alapján teljesített kifizetéseket – ismertette a minisztérium.

A baromfi állatjóléti támogatás 2022/2023-as támogatási évének második negyedévére 3,1 milliárd forint, a sertéshízó állatjóléti támogatás esetében a 2022. támogatási év harmadik negyedévére 2,4 milliárd forint kifizetése történt meg.

A tenyészkocatartók részére a kincstár megkezdte a 2022/2023-as támogatási év második negyedévére beérkezett kérelmek teljesítését. A kifizetés – csaknem 1,7 milliárd forint 542 termelő részére már megtörtént, a még ki nem fizetett támogatásokat az érintett termelők részére januárban folyósítják.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink