Egész évben jelenlévő madárinfluenzára kell készülnie az uniós baromfiágazatnak

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
A baromfitermelés az elmúlt évek visszaesése után növekedni fog, míg a fogyasztás növekedése megmarad, devárhatóan lassul 2022 és 2032 között.

A 2022-es csökkenést követően, a magas inputárak és a magas patogenitású madárinfluenza kitörése közepette, az Európai Unió baromfitermelése – szemben a várhatóan csökkenő sertéshús-előállítással – várhatóan helyreáll, és 0,2 százalékkal növekszik évente – írja az Euromeatnews, hozzátéve, hogy ez alacsonyabb szint, az elmúlt évtized 2 százalékos bővülésénél. Az előrejelzésben nagy hangsúlyt kaptak a környezeti korlátozások és a fogyasztás változása.

A korábbi évektől eltérően a magas patogenitású madárinfluenza előfordulása az egész évre kiterjed, ahelyett, hogy szezonális esemény lenne, ami kihívás elé állítja az ágazatot, és különösen az EU szabadtartású tenyésztési rendszereit. Az EU baromfifogyasztásának növekedése a 2012–2022 közötti évi 1,9 százalékról a következő évtizedben 0,2 százalékra lassul. Ennek ellenére ez még mindig

az egy főre jutó fogyasztás növekedését jelenti 23,4 kilogrammról 24,1 kilogrammra, ami 3 százalékos emelkedés a következő évtizedben.

Az EU baromfiexportja 2019-ig dinamikus bővülést mutatott, és a fő exporttermékek az unióban kevésbé keresett termékek voltak (szárnyak, lábak és belsőségek). A Covid-19, a madárinfluenza-járványok és a magas hazai árak azonban kihívást jelentő feltételeket teremtettek az EU baromfiexportja számára, és ez a tendencia megállt. Az előrejelzés szerint 2032-re az export lassan, évi 0,8 százalékkal élénkül, elérve a 2,4 millió tonnát, különösen a szubszaharai Afrika, a Fülöp-szigetek és az Egyesült Királyság növekvő keresletének köszönhetően. Az EU baromfihús-importja, amely főként vendéglátókat és élelmiszer-feldolgozókat érint, gyorsan fellendült 2022-ben, az Ukrajnával kötött vámmentes kvótamentes megállapodásnak köszönhetően (ami 2023 júniusáig érvényben van). Az uniós piacra való ezen kedvezményes hozzáférés nélkül az importnak vissza kell esnie a Covid előtti szintre, mielőtt 2032-re lassan 910 ezer tonnára emelkedne.

A 2022-es kiugrás után az EU-ban a baromfihús ára várhatóan csökkenni fog, és 2032-re tonnánként 2000 euró körüli szinten stabilizálódik, ami meghaladja a Covid előtti árszintet, elsősorban az EU-ban tapasztalható tartós keresletnek köszönhetően. A Brazíliával szembeni árkülönbség továbbra is fennáll, ami szinte lehetetlenné teszi az azonos feltételek közötti való versenyt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink