A megugró ukrán baromfiimport szúrja a franciák szemét

Forrás: Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton

Az ukrán árukra kivetett európai uniós vámok megszüntetése után megugrott a baromfiimport, ami egyetlen vállalatnak kedvezett, nem pedig az ukrán tenyésztőknek – közölték a francia baromfitenyésztők, kérve, hogy az ideiglenes intézkedést ne újítsák meg. A Reuters szerint az EU júniusban ideiglenesen feloldotta a vámokat a háború sújtotta ország megsegítése érdekében, és felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékek kvótáját, köztük az évi 70 ezer tonna ukrán baromfira vonatkozó kvótát.

Az ukrán csirkehús behozatala az EU-ba a második negyedévben éves összevetésben 54 százalékkal, mintegy 52 000 tonnára ugrott – közölte az Anvol francia baromfiipari csoport, amely 2022-re 130 000 és 180 000 tonna közötti összmennyiséget prognosztizált. Csak Franciaországban 181 százalékos volt az emelkedés a második negyedévben.

A megnövekedett importból eredő versenyhátrány azért is jön létre, mert az ágazat már most is a magas gabonaárak és a rohamosan emelkedő energiaárak miatti költségnövekedéstől szenved. „Becsaptak minket” – mondta az Anvol elnökhelyettese, Gilles Huttepain újságíróknak. Hozzátette:

Rendben vagyunk, hogy segítsünk az ukrán gazdálkodóknak, de nem csak egy cégnek akarunk segíteni.

Huttepain egyébként az MHP ukrán cégre utalt, amely Ukrajna messze legnagyobb baromfihús-termelője és -exportőre, valamint az ország legnagyobb élelmiszer-előállítója. Az MHP tevékenysége vertikálisan integrált – a takarmánygabonától és a takarmánytermeléstől a tojások keltetéséig, feldolgozásáig és értékesítéséig – olvasható a honlapján.

Júniusban a csirke- és gabonafeldolgozó azt közölte, hogy baromfitermelési kapacitása a konfliktus miatt a normál szint 80-85 százalékára csökkent. A francia cégcsoport szerint az EU-ba irányuló ukrán csirkeexport növekedése a Közel-Kelet felé irányuló szállítmányok visszaesésével is összefüggött a Fekete-tengeren leállt tengeri forgalom miatt.

A csirkeimportot Franciaországban tovább növelte a helyi termelés visszaesése, miután a termelőknek több mint 19 millió madarat kellett leölniük az ország minden eddiginél súlyosabb madárinfluenza-válságában és az olcsóbb termékekkel járó erős versenyben. A brazil import 122 százalékkal volt magasabb a második negyedévben – közölték. Egy ukrán csirkemellet csaknem a francia árának feléért árulnak – mondta az Anvol vezetője.

Az ukrán árukra vonatkozó uniós vámmentességek csak egy évig érvényesek, és az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot arra, hogy további vámokat vessen ki az európai gyártók „sérülése” esetén.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink