Emberek közötti madárinfluenza vírus terjedésének is van kockázata minden idők legerősebb járványa idején

Forrás: Freepik
Több mint 40 országból jelentettek már járvány kitörést és ennél csak több lesz. Legutóbb az Egyesült Államok két államában azonosították a vírus leghalálosabb altípusát. Aggasztó a helyzet.

Jelenleg a világtörténelem legerősebb madárinfluenza-járványa zajlik a németországi Szövetségi Állategészségügyi Kutatóintézet szerint. Már Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Afrikában is jelen van a kórokozó, bár az európai termelőket érintette eddig a legsúlyosabban. A helyzet pedig csak romlik; egyre nő az új esetek száma. Ráadásul, a vírus altípusai változékonyak, így a mutáció vagy az emberi influenzavírussal való keveredés sem kizárt.

Minden idők legerősebb madárinfluenza-járványa zajlik

Az elmúlt négy hónapban több mint 40 ország jelentett járványkitörést, és „a következő hónapokban a járványkitörések további növekedése várható” – erre figyelmeztet az Állategészségügyi Világszervezet (OIE), amelyről az Euro Meat News számolt be.

A vírus már Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Afrikában is jelen van; annak pusztítását leginkább az európai termelők érezték; az elmúlt négy hónapban Lengyelországból, Ukrajnából, Oroszországból, Franciaországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából és Németországból is nagyszámú kitörést jelentettek. Sőt, az Ibériai-félszigeten is riasztást rendeltek el, miután a madárinfluenza elérte Portugáliát és Spanyolországot.

A helyzet azonban nem csak Európában drámai. Az elmúlt hónapokban 40 európai, ázsiai, észak-amerikai és afrikai ország küzdött a veszély kordában tartásáért.

Izraelben 2022 eleje óta több mint egymillió madarat selejteztek ki, amit „minden idők legsúlyosabb madárinfluenza-járványának” neveznek.

Felmerül a vírus mutációja vagy emberi influenzával való keveredésének kockázata is

A vírus HPAI H5N1, H5N3, H5N4, H5N5, H5N6 és H5N8 altípusai világszerte keringenek a madár- és baromfiállományokban. Az OIE a madárinfluenza pusztítását „az altípusok példátlan genetikai variabilitásának” nevezte, amely járványügyi szempontból rendkívüli kihívást teremt.

Ezúttal a helyzet nehezebb és kockázatosabb, mert több variáns jelenik meg, ami megnehezíti a követésüket. A végső kockázat az, hogy a vírus mutálódik, vagy keveredik egy emberi influenzavírussal, amely átvihető lesz az emberek között – ekkor hirtelen új dimenziót nyer a vírus.

– mondta Monique Eloit, az OIE főigazgatója a Reutersnek múlt héten. Nem látszik a madárinfluenza-járvány vége, mivel a vírus világszerte terjed és naponta jelentenek új eseteket. A németországi Szövetségi Állategészségügyi Kutatóintézet a német Deutsche Presse-Agentur (DPA) című lapnak tett nyilatkozata szerint

jelenleg Európában „minden idők legerősebb madárinfluenza-járványa” zajlik.

Újabb esetek az Egyesült Államokban

A héten bejelentett legutóbbi madárinfluenzás esetek az Egyesült Államokból származnak. Múlt héten egy 29 ezer madarat tartó indianai pulykafarmon találták meg a vírust, tegnap pedig a Tyson Foods mintegy 240 ezer csirkéből álló Kentucky állambeli állományában lett pozitív a teszt a madárinfluenza rendkívül halálos, H5N1 formájára a Reuters információ szerint. Kentuckyban a rendkívül halálos madárinfluenza első kitörése, amely 2015-ben több mint 50 millió amerikai csirkét és pulykát ölt meg.

A fertőzött állományból származó madarakat selejtezik, és nem kerülnek az élelmiszer-rendszerbe – közölték az állami tisztviselők. A hústermelésre szánt csirkék megfertőződése miatt az USA további korlátozásokat vezetett be az exportra, Kína blokkolta a Kentuckyból származó baromfitermékeket. A múlt héten Kína mellett Korea is korlátozta az Indianából származó baromfivásárlásokat. A Tyson Foods szóvivője szerint azonban a járvány kitörése várhatóan nem csökkenti a csirketermelés általános szintjét, mivel több ezer farmon nevelnek csirkéket a Tyson számára.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb baromfihús-termelője és második legnagyobb exportőre az amerikai kormány szerint. Indiana az USA harmadik legnagyobb pulykatermelő állama. Kacsa termelésben az első, az étkezési tojás és a tojótyúkok tekintetében pedig a második helyen áll a hivatalos adatok szerint. Kentucky pedig a hetedik legnagyobb csirkehústermelő. Az amerikai baromfitermelés csaknem 18 százalékát exportálják.

Ugyanebben a régióban Kanada megerősítette a H5N1 madárinfluenza előfordulását egy kereskedelmi célú baromfiállományban Új-Skóciában – közölte a kanadai élelmiszer-felügyeleti hivatal a múlt héten. A betegséget azonban a virginiai Fauquier megyében egy háztáji madárállományban is kimutatták.
A vírust feltehetően vadon élő madarak terjesztik, miután az Egyesült Államok keleti partvidékén több tucatnyi pozitív tesztet végeztek.

Az USA kormányzati adatai szerint az Egyesült Államok fagyasztott csirkekészletei december végén 14 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, míg a pulykakészletek 23 százalékkal csökkentek.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink