Vége az olcsó ukrán baromfihús korának?

Forrás: Getty Images
A termelési költségek emelkedése világszerte drágítja az élelmiszer-előállítást, ami a térségünkben sincs ez másképp. Miután Ukrajna az EU egyik legnagyobb baromfi beszállítója és egyben vevője is, helyzete nem csak fontos, de tanulságos is számunkra – írja elemzésében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az Egyesült Királyságot már nem figyelembe véve, Ukrajna az Európai Unió harmadik legnagyobb baromfihús beszállítója Brazília és Thaiföld után. 2021 első tizenegy hónapjában 93 ezer tonna termék érkezett onnan, ami ugyan több mint 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, de még mindig közel 20 százaléka a közösségi importnak. A csökkenés oka egyrészt a baromfiinfluenza, ami miatt 2020 decemberében három hónapra kitiltották az EU piacáról, másrészt exportjának sikeres szerkezetváltása. Ukrajna ugyanis egyre több csirkehúst szállít Szaúdi-Arábiába. Az ország tavaly elsőszámú exportpiacává vált, miközben a több közel-keleti piacon is erősek a pozíciói. Közép-ázsiai célpontok, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kirgizisztán 2021-ben stabil maradt az orosz területen áthaladó bonyolult tranzit ellenére is. Így szorult – a maga beszállítási kvótáival – az EU a harmadik helyre tavaly, de idén várhatóan már a dobogóról is lemarad, mert Ukrajna afrikai piacai is gyors ütemben bővülnek.

Ugyanakkor az ukrajnai baromfiszektor komoly gonddal küzd. A legnagyobb a gázárak többszöröződése, ami miatt máris 20 tojás és 10 baromfifarmra került lakat. Ezt az ottani baromfiszövetség vezetője jelentette be annak kapcsán, hogy bezárási hullám indult el a szektorban. Tavaly a nagykereskedelmi gázárak négyszeresükre nőttek. Ez a téli fűtési szezonban ráerősített a szintén durva takarmányár emelkedések hatásaira.

Az ukrán baromfiszövetség a termelés versenyképességét félti és csődhullámot vízionál.

Ukrajna a megtermelt brojlerhús és tojás 30-40 százalékát exportálja. Az elkerülhetetlen áremelések miatt viszont nem csak exportpozícióikat, hanem a belföldi piacukat is féltik.

A költségemelkedések miatt tavaly több mint 3 százalékkal csökkent az ukrajnai csirkehús termelés, és idén is ezen a szinten marad. Persze az árak emelkedése, és a jövedelemezőség további romlása mellett. A csökkenéshez Ukrajna második legnagyobb csirkehús termelőjének (Complex Agromars) csődje is hozzájárult. Az import azonban kompenzálja a termelés csökkenését.

Eközben a kivitel növekedésére azért számítanak. Az ország import oldalon is erős. Jellemzően drága húsrészeket visznek ki, és olcsókat, belsőségeket hoznak be továbbfeldolgozásra. Az EU tavaly novemberrel bezárólag 150 ezer tonna belsőséget szállított Ukrajnába.

Ukrajna csirkehús mérlege, ezer tonna

Forrás: USDA

Ukrajnában is súlyos gondok vannak az inflációval. Azt elmúlt év egészében 13,3 százalékot ért el a fogyasztói árindex emelkedése, amin belül az élelmiszereké 11,3 százalékot. A kormány ezért korlátozta az alapvető élelmiszerek kereskedelmi árrését. Döntésük értelmében a kereskedelmi árrés nem haladhatja meg a hajdina, a cukor, a búzaliszt, a tészta, a tej, a tojás, a baromfihús és a vaj nagykereskedelmi árának 10 százalékát. Ezen kívül az ukrán kormány a múlt hónapban úgy döntött, hogy az árak stabilizálása érdekében 25 százalékban korlátozza az élelmiszer-termelőknek történő gázeladás árrését.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink