Több segítséget kérnek a Tescotól a brit sertéstartók

Forrás: Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor
Vészjelzést adtak le az angol sertéstartók, amennyiben a Tesco nem gondolja át üzletpolitikáját, úgy a brit sertéshús-ellátó bázis elvesztését kockáztatja. A Tesco jelezte, milliárdokkal támogatja öket, de vizsgálja a további lehetőségeket. Nos, többek között ezért lenne jó ha magyar kézben is lenne egy meghatározó piaci részesedéssel rendelkező kiskereskedelmi lánc!

A brit sertéságazat kereskedelmi testülete csütörtökön azt mondta a Tescónak , az ország legnagyobb szupermarket-csoportjának, hogy többet kell tennie a nehézségekkel küzdő termelők támogatásáért, különben a brit sertéshús-ellátó bázis elvesztését kockáztatja – közölte a Reuters hírügynökség.

A Tesco vezérigazgatójának, Ken Murphy-nek írt nyílt levelében a National Pig Association (NPA) elnöke kijelentette, hogy a kiskereskedő méretét tekintve egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy megakadályozza „az Egyesült Királyság sertéságazatának tönkretételét”.

Rob Mutimer elmondta, hogy az Egyesült Királyság sertéshústermelői jelenleg soha nem látott veszteségekkel néznek szembe, mivel az ukrajnai háború okozta magasabb búzaárak miatt megugrottak a termelési költségek a sertéstakarmányok rekordárai miatt.

Megjegyezte, jelenleg 203-216 pennybe kerül kilogrammonként a sertés előállítása, de az átlagos sertésár 170 penny alatt marad, ami azt jelenti, hogy sok termelő hetente több tízezer fontot veszít.

Elmondta, hogy a Tesco kisebb riválisai – a Sainsbury’s , az Asda, a Morrisons, az Aldi, a Co-op, a Marks & Spencer és a Waitrose – többet fizetnek beszállítóiknak a brit sertéshúsért. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Tescónak, amelynek több mint 27 százalékos részesedése van a brit élelmiszerpiacon, többet kell tennie a brit sertéstartókért.

Ha nem tesznek most lépéseket és nem fizetnek méltányos árat, nem marad a hazai sertésipar, amely kiszolgálná a vásárlók igényeit

– közölte Mutimer Murphynek.

Válaszul a Tesco közölte, hogy felismerte a helyzet súlyosságát, amellyel a brit sertéstartók szembesülnek, és szorosan együttműködik beszállítóival, hogy megértsék, mit tehetnek még az ágazat támogatása érdekében.

„A már bevezetett beszerzési modellekkel 3,4 millió fonttal (4,2 millió dollárral) növelték a gazdálkodóknak fizetett kifizetéseket 2022 márciusa óta” – mondta a Tesco szóvivője. „Mindazonáltal többet szeretnénk tenni, és aktívan dolgozunk beszállítóinkkal egy továbbfejlesztett fizetési terv kidolgozásán, hogy rövid távon támogassuk a gazdálkodókat.”

A múlt hónapban a Tesco 36%-os profitugrásról számolt be 2021-2022-re, de figyelmeztetett az idei pénzügyi év visszaesésére, mivel a megugrott infláció nyomást nehezít a szupermarket-csoportra és vásárlóira egyaránt.

Elszálló költségek az élelmiszergazdaságban – a kiskereskedőktől is elvárható a rugalmasság

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink