Magyar borválogatást kínál a Tesco

Forrás: AM
Három fontos magyarországi borvidék, illetve borrégió, Szekszárd, Balaton és Etyek-Buda borait tartalmazó válogatást állított össze a Wine Concept Zrt., Wine Selection elnevezésű koncepciójában, amely már elérhető a Tesco kínálatában – közölte az agrártárca.

A szőlészet és borászat többszázéves hagyományra tekint vissza, Európában jelenleg a szőlészet tekintetében középmezőnybe tartozunk, míg a bortermelésben a hetedik helyen állunk az EU-ban, jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, a Tesco szekszárdi hipermarketében tartott sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ebben az évben az aszály miatt alacsonyabb volt a szőlőtermés, de a minőség szerencsére nem romlott. Az Agrárminisztérium 2010-től a szőlészet ágazatban több, mint 75 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást tudott megítélni, illetve 2014-től lehetőségük volt a feldolgozó részt is támogatni. Az élelmiszeripar mellett külön felhívás szólt a borászoknak, illetve a jelenlegi felhívásokban külön célterület szólítja meg őket. Itt is már 60 milliárd megítélt támogatásról lehet beszélni, illetve a covid időszakban is volt egy 13 milliárd forintos kerete ennek a területnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Agrárminisztérium a kormány nyári szerkezetátalakításakor a kereskedelempolitikával gazdagodott, így most már a teljes élelmiszerláncot le tudja fedni. Üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, ahol a szőlésztől a kereskedőig mindenki benne van a láncban és egymást tudják erősíteni.

Mint elmondta, a magyar fogyasztók a hazai borokat kedvelik, háromnegyedük egyáltalán nem is fogyaszt külföldi borokat, illetve a kínálatban is körülbelül 10 százalék az, ami külföldről érkezik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink