A brit sertéságazat kereskedelmi testülete csütörtökön azt mondta a Tescónak , az ország legnagyobb szupermarket-csoportjának, hogy többet kell tennie a nehézségekkel küzdő termelők támogatásáért, különben a brit sertéshús-ellátó bázis elvesztését kockáztatja – közölte a Reuters hírügynökség.
A Tesco vezérigazgatójának, Ken Murphy-nek írt nyílt levelében a National Pig Association (NPA) elnöke kijelentette, hogy a kiskereskedő méretét tekintve egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy megakadályozza „az Egyesült Királyság sertéságazatának tönkretételét”.
Megjegyezte, jelenleg 203-216 pennybe kerül kilogrammonként a sertés előállítása, de az átlagos sertésár 170 penny alatt marad, ami azt jelenti, hogy sok termelő hetente több tízezer fontot veszít.
Elmondta, hogy a Tesco kisebb riválisai – a Sainsbury’s , az Asda, a Morrisons, az Aldi, a Co-op, a Marks & Spencer és a Waitrose – többet fizetnek beszállítóiknak a brit sertéshúsért. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Tescónak, amelynek több mint 27 százalékos részesedése van a brit élelmiszerpiacon, többet kell tennie a brit sertéstartókért.
Ha nem tesznek most lépéseket és nem fizetnek méltányos árat, nem marad a hazai sertésipar, amely kiszolgálná a vásárlók igényeit
– közölte Mutimer Murphynek.
Válaszul a Tesco közölte, hogy felismerte a helyzet súlyosságát, amellyel a brit sertéstartók szembesülnek, és szorosan együttműködik beszállítóival, hogy megértsék, mit tehetnek még az ágazat támogatása érdekében.
„A már bevezetett beszerzési modellekkel 3,4 millió fonttal (4,2 millió dollárral) növelték a gazdálkodóknak fizetett kifizetéseket 2022 márciusa óta” – mondta a Tesco szóvivője. „Mindazonáltal többet szeretnénk tenni, és aktívan dolgozunk beszállítóinkkal egy továbbfejlesztett fizetési terv kidolgozásán, hogy rövid távon támogassuk a gazdálkodókat.”
A múlt hónapban a Tesco 36%-os profitugrásról számolt be 2021-2022-re, de figyelmeztetett az idei pénzügyi év visszaesésére, mivel a megugrott infláció nyomást nehezít a szupermarket-csoportra és vásárlóira egyaránt.
Elszálló költségek az élelmiszergazdaságban – a kiskereskedőktől is elvárható a rugalmasság