Milk-E, a kis tejszállító kamion

Forrás: Fonterra
Nem, ez nem egy sorozat címe valamelyik mesecsatornáról. A hír kapcsán, hogy a világ legnagyobb tejtermék-exportőre, az új-zélandi Fonterra elektromos kamionokat állított munkába a nyerstej szállításában, és az algaetetési programjuk is előrehaladott, érdemes a tejszektor fenntarthatósági versenyének hazai állásáról is képet kapnunk. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének cikke.  

A fenntarthatóság fogalmának nálunk jelenleg nem csak a környezetterhelési, hanem a gazdaságossági oldala is súlyos napi probléma. Tekintve például, hogy rég nem látott jelenség a tejelő állomány csökkenése. A legtöbbször azt a kérdést kapom a tejesektől, hogy mennyi lesz a tejár. Eheti cikkemet erre futtatom ki.

A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy a válságok felgyorsítják a technikai, technológiai fejlődést. Nem tudunk ma úgy szaklapot, szakmai portált ki- illetve megnyitni, hogy ne fejlesztésekkel, hatékonyságnövelő ötletekkel találkoznánk. Különösen nagy jelentősége van ezeknek a tejszektorban. A fogyasztási oldalon a helyettesítő termékekkel küzdő, a termelés során a környezet és állatvédők elvárásainak megfelelni törekvő tejszektor állja a sarat.

Ha csak annyit mondok, hogy a megnyilatkozások alapján joggal feltételezzük, hogy a fogyasztók, vagy éppen a zöldek kevéssé vannak tisztában azzal az elképesztő ütemmel, ahogy a tejtermelés technológiái fejlődnek, akkor máris találtunk egy jól kommunikálható területet.

Például, az informatikai, térinformatikai, állategészségügyi, a takarmánykiegészítők, technikai és szaporodás biológiai újdonságok, a kibocsátás csökkenést és környezetvédelmet szolgáló fejlesztések látványos bemutatásával lehetne hatni a fogyasztók tejtermelésről alkotott képére.

Ennek stratégia jelentősége napról-napra nő egy olyan rendkívüli helyzetben, amikor a költségek és árak versenyében kell talpon maradni a tehenészeteknek. A fogyasztói árak emelkedése pedig visszaveti a keresletet.

Ilyen gazdálkodási körülmények között nehéz kiszámíthatóságról beszélni, de annak érdekében, hogy a tejárak pályájának ívét érzékeljük, hozok néhány piaci trendet.

  • A globális tejtermelés lassan egy éve csökken. Kisebb fellendülésére csak az utolsó hónapjaiban lehet számítani.
  • Ez a nemzetközi kínálat szűkülésével jár.
  • A másik oldalon a magas árak miatt csökkenő kereslettel találkozunk.
  • A két tendencia eredőjeként a tejtermékek világpiaci árának kisebb mértékű csökkenésre számítunk az év végéhez közeledve.
  • Az EU-ban az aszály miatt nem várható a tejtermelés növekedése idén. Az évtizedes trend, az állatlétszám szűkülése és a hozamok emelkedése alig érzékelhető szintre lassul idén.
  • Itthon a tejtermelők száma csökken. Ezzel együtt idén véget ér a tehénállomány évtizedes növekedésnek időszaka.
  • Egyre nő a különbség a nyerstej belpiaci és exportára között. Utóbbi javára. Ennek ellenére az év eddig eltelt hónapjaiban a nyerstej kivitel messze elmarad az előző évitől.
  • A tej felvásárlási árak Magyarországon átlagosan 47 százalékkal voltak júniusban magasabbak az egy évvel korábbi szintjüknél. Ehhez az általános költségemelkedések mellett a globális és európai tej és termékkínálat is az áremelkedés irányába hat.
  • Várakozásaink szerint, a tejárak látványos növekedése hamarosan megtorpan, de az előttünk álló években tartós emelkedésre számítunk, bár kisebb ütemben.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink