Mi állítja meg a tejár csökkenését?

Fotó: Kallus György / Világgazdaság
A tejárakban júniusban előrejelzett oldalazás még tart, a tejtermelők szuflája pedig fogy – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője, aki aktualizálja a helyzetet, keresve a biztató jeleket.

A világpiaci kitekintésre a holland Rabobank két friss jelentését használom fel. Az egyik (I) a tejtermelés globális helyzetével, a másik (II) a legnagyobb tejipari csoportokkal foglalkozik.

(I) Előbbi arra alapozza a várható áremelkedéseket, hogy a globális tejtermelés lassulása összhangba kerül a kereslet lanyha emelkedésével, s ezzel gátat vet a csökkenések elé. Az elmúlt hónapokban az alacsonyabb tejárak a legtöbb kulcsfontosságú globális tejtermelő régióban a kínálat csökkenését eredményezték. Egyre közelebb van azonban az ostorcsapás. A kereslet bővülése túlnő a kínálaton. A Rabobank arra számít, hogy a 2023–2024-es szezonban a tejkínálat két százalékkal bővül, amit az egészséges üzemi haszonkulcsok, valamint az összességében bőséges takarmány- és öntözővíz tesz lehetővé.

A jelentés szerint a „7 nagy” exportrégió – Új-Zéland, Ausztrália, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Uruguay, Brazília és Argentína – tejtermelése 2023-ban az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékkal nő. Az előző negyedévi 0,5 százalékos becsléshez képest ezt a leminősítést a legtöbb kulcsfontosságú globális régióban, köztük az Egyesült Államokban, az EU-ban és Új-Zélandon tapasztalható termeléscsökkenés okozza. A globális tejtermelés 2024-re várhatóan 0,4 százalékkal emelkedik, ami jóval kevesebb, mint a 2010 és 2020 közötti 1,6 százalékos éves átlagos növekedés. A kínai import kulcsfontosságú a kereslet alakulásában, s ezen a téren az előztünk álló hónapok egyértelműen emelkedést mutatnak, még akkor is, ha belső tejtermelése is emelkedik. Viszont egyre lassuló ütemben, ami ugyanilyen ütemű importbővülést hoz magával.

Érzékeljük, milyen kicsiny számok, mekkora változásokat okoznak a tejárak globális szintjén?!

(II) A világ legnagyobb agrárbankja – ahol magam is sok évet töltöttem – évtizedek óta követi a tejipar akvizícióit. Idei top20-as listájuk szerint az akvizíciók, a szerves növekedés és az infláció hajtja a világ legnagyobb tejipari csoportjainak növekedését. A 20 vezető tejipari vállalat együttes forgalma 21 százalékkal nőtt egy év alatt euróban mérve, viszont dollárban mindössze 7 százalékkal. Az immár évek óta a mezőny előtt robogó Lactalis továbbra is felvásárlási lázban ég. A táblázatot átfutva jól érzékelhető, hogy a dobogón vagy annak közelében csak az élénken akviráló csapatok kerülnek. A tejipar a világ legkoncentráltabb szektorai közé tartozik. Valahol az autóipar és a sörgyárak között.

A méret növekedésével a fejlesztések, a fenntarthatósági beruházások terhei jobban kezelhetők. Ez további lendületet fog adni a világban a tejipari felvásárlásoknak az elkövetkező években.

A világ 20 legnagyobb tejipari csoportja


Forrás: Rabobank

Statisztikai áttekintésünket kezdjük az egyik növekedési hírrel. Az olasz azonnali tejárak ötödik hónapja emelkednek. Április mélypontjuk óta ez 20 százalékot jelent. Ez még akkor is érdekes számunkra, ha nyerstej exportunkban e reláció súlya már alig 3 százalékos.


Forrás: clal.it

Mivel szorosan ide tartozik, itt mutatom be, hogy augusztusban ismét pozitívba váltott a nyerstejárak különbsége. Immár az export ára a magasabb, átlagosan 5 forinttal kilogrammonként.


Forrás: AKI

A nagy világpiaci szereplőknél még tart a csökkenés. Ez kontinensünkön az év elején kezdődött, és a takarmányárak csökkenése éppúgy hajtja, mint az alacsony kereslet. Az EU folyamatosan szorul ki a tejipari tömegcikkek világpiacáról.


Forrás: clal.it

A tejtermékek irányadó árai – ha lassuló ütemben is, de – tovább csökkennek az EU-ban. Szeptember 10-i adatok szerint ennek mértéke meghaladja az egyharmados mértéket. Kivételt a sajt mutat, ami „csak” negyedével vált olcsóbbá.


Forrás: DG Agri

Ettől messze elmarad a tejárak átlagos csökkenési üteme a megfigyelt EU tagállamokban, de ne feledjük, a tejipar és a kiskereskedelem mozgástere mindig nagyobb e téren. Az értékláncon belüli erőviszonyok hű tükre a fogyasztói árak átlagos szintje.


Forrás: DG Agri

A KSH adatai szerint a megfigyelt tejtermékek árai augusztusban – bár kétségtelenül csökkenő trenden vannak – csak a vaj és a sajt esetében mérséklődtek, 5 illetve 15 százalékkal, a többi terméké felette van a tavalyinak.


Forrás: KSH

Mi körvonalazódik ebből?

  • A tejtermelők számának további csökkenése;
  • A takarmányárak nem fognak fordulatot mutatni az elkövetkező hetekben. Ez pedig időben kitolja a tejárak csökkenésének végét;
  • Ez csak az év végi ünnepek előtt lesz érzékelhető;
  • A tejtermékek fogyasztói árai nem maradnak tartósan csökkenő trendben. Statisztikailag a jövő év elején – a bázishatás miatt – látványosabbá válnak a mérséklődések éves viszonylatban, de valójában a már elkezdődött oldalazás lesz az elkövetkező hónapokban jellemző a fogyasztói árak szintjén.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink