Piacot nyerhet a kukoricahéjból készíthető szövet

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A folyamatosan változó igények befolyásolják a textilkínálatot. A szálak iránti kereslet megduplázódott az elmúlt 15 évben, és a becslések szerint a kereslet az elkövetkező években sokszorosára nőhet. Miközben a kőolaj ára és a szintetikus anyagok költségei is emelkednek, a globális népesség verseng a termények és a gyapot termesztéséhez használt területekért. Ennek okán jelent meg az az igény, hogy a talaj és az erőforrások megőrzésével összhangban ugyanabból a növényből, ugyanarról a területről egyszerre rostot és élelmiszert állítsanak elő – mutat rá egy indiai kutatás, amelyről az otpagrar.hu számolt be.

Az 1970-es években a világon megtermelt kukorica mennyisége 265 millió tonna körül alakult, 2020-ban már 1,14 milliárd tonnát ért el, és várhatóan ez még tovább fog növekedni a közeljövőben. A kukorica kiemelkedő jelentőségét sokirányú hasznosíthatóságának és kitűnő alkalmazkodó-képességének is köszönheti. Takarmányozásban, élelmiszerellátásban és ipari termékek előállításában (bioetanol, invertcukor stb.) egyaránt fontos szerepet tölt be.

A kukoricahéj, mint mezőgazdasági melléktermék egy olyan lignocellulóz, amely körülbelül 80-87 százalék cellulózt tartalmaz. Napjainkban több kutatás is foglalkozik a kukoricahéj textilként való felhasználásának lehetőségeivel. Több millió tonna kukoricahéjat hulladékként dobnak ki, így annak ésszerű felhasználása jelentős tartalékot és egyben értéknövelő hatást is jelentene. Bár a kukoricahéjból nyert szálak durvábbak, mint más ruházati célokra használt egyéb fonalak, a kukoricahéj rost szakító tulajdonságai nagyon érdekes viselkedést mutatnak. E rostok feszültsége nagyon jó a pamuthoz képest, csak a selyem- és a gyapjúszálak nyújthatóbbak, mint a kukoricahéj szálak. Emellett a kukoricahéj rost nedvesség visszanyerése magasabb volt, mint a pamuté és a legtöbb más természetes szálé.

Összefoglalva az indiai tanulmány az otpagrar.hu rámutat: a kukoricahéjból készült szövet előnye a mérsékelt szilárdság, a nagy nyújthatóság, a tartósság és a hajlékonyság. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá ruházat és akár lakberendezési tárgyak készítésére. A globális környezetvédelmi aggodalmak növekvő tudatosítása természetes, megújuló és biológiailag lebomló termékek kifejlesztését eredményezi, és úgy tűnik a kukorica növény választ jelenthet a táplálkozás és a fenntartható divat kihívásaira.

Részletek az indiai kutatásokról itt olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink