Az USDA jelentése kevés reményt ad a gabonatermelőknek: maradhatnak a nyomott árak

Forrás: Getty Images
Kimondottan semleges előrejelzést adott ki az USDA pénteken a gabonapiac várható alakulásával kapcsolatban. Úgy tűnik, az európai búzaárak enyhe élénkülése már véget ért. Az Európai Unióban további 1 millió tonnával 13 millió tonnára nőtt a búzaimport, szemben az előző két gazdasági év 12,1 millió és 4,6 millió tonnájával. Ilyen szempontból is teljesen érthet, hogy Európa gazdái tiltakoznak az Unió agrárpolitikája ellen.

Noha az utóbbi időszakban mérsékelt javulás volt tapasztalható a gabonárak tekintetében, az USDA előrejelzése nem kecsekteti a termelőket semmi jóval. Az USDA szerint az Európába irányuló import még nagyobb, mint a múlt hónapban és így ismét csökkennek a gabonaárak.

Úgy tűnik tehát, hogy az európai búza és kukorica árának enyhe élénkülése már véget ért. Csak a repce ára emelkedhet mérsékelten. A tengerentúlon a gabonakereskedelem is mínuszban indul, és a szójabab is visszaadott a pénteki nyereségének egy részéből. Elemzők szerint az USDA meglehetősen semleges jelentést tett közzé pénteken a gabonákról. Ezt követően a globális búzatermelést és a búza világkereskedelmét kissé felfelé módosították, bár a mennyiségek még mindig kissé elmaradnak a tavalyi rekordtól.

Argentína, Ausztrália és Oroszország termelését valamivel magasabbra becsülték, mint az előző hónapban. Oroszország betakarítása jelenleg 91,5 millió tonna, mintegy 0,5 millió tonnával magasabb, mint az előző hónapban, és az orosz végső készletek jelentősen, 12,4 millió tonnára nőnek.

Ezzel párhuzamosan az import növekedését prognosztizálják: többek között az Európai Unióba, Indonéziába és Kazahsztánba, míg Kínába, Kenyába és Szaúd-Arábiába csökken a bevitel. Az Európai Unióban további 1 millió tonnával 13 millió tonnára nőtt a búzaimport, szemben az előző két gazdasági év 12,1 millió tonnával és 4,6 millió tonnával. A fő beszállító ország Ukrajna. Nem véletlen tehát az, hogy fél Európa folyamatosan a gazdák tűntetésétől hangos immár az év eleje óta.

Az USDA növelte Ukrajna, Ausztrália és Törökorsz export előrejelzését. Az ukrán export 1,5 millió tonnával 24,5 millió tonnára nő. A globális fogyasztás rekordszinten van. Az USDA ebben a hónapban a 2015/16-os gazdasági év óta a legalacsonyabb szintre csökkentette a globális készleteket.

Az orosz jegyzések az elmúlt 4 hétben 26 dollárral, 200 dollár/tonna alá estek. Ez a legalacsonyabb orosz búzaár 2020 óta, és a legversenyképesebb ár a nagy exportőrök között. Az EU exportárai szintén csökkentek, mégpedig tonnánkénti 24 dollárra, a két fekete-tengeri exportőr továbbra is erős versenye miatt. Az európai határidős piacon a május első hónapjára vonatkozó búza 192,75 euró/tonnán forogott hétfőn. Ez 0,75 euróval kevesebb, mint pénteken. Az új, 2024-es búzatermés ma alig 200 euró körül mozog tonnánként a határidős piacon.

Az új júniusi kukoricával jelenleg 174 euró/tonna áron kereskednek az európai határidős piacon. Ez 0,50 euróval kevesebb, mint pénteken. A legjelentősebb francia bordeaux-i kereskedelmi központban és exportkikötőben is tonnánként 174 eurót kínáltak az oda szállított kukoricáért ma, a németországi feldolgozói fellegvárban, Südoldenburgban pedig 181 eurós tonnán jegyezték az ott forgalmazott kukoricát. Bordeauxban éppen hétfőn áraszották el a tartományt igazgató központot trágyával az Európai Uniós mezőgazdasági intézkedések ellen tiltakozó gazdák.

A repce júniusi ára azonban hétfőn a határidős piacon (a szójabab árának csökkenése ellenére) 4 euróval, tonnánként 427 euróra emelkedett.

Lengyel gazdatüntetés: elszabadult a pokol, több demonstrálót letartóztattak

Összecsapások robbantak ki a tüntető gazdák és a rendőrök között a lengyel fővárosban, Varsóban. Néhány tüntető állítólag bejutott a szejmbe. A Donald Tusk által vezetett kormány nem volt hajlandó foglalkozni szerdán egy előterjesztéssel, amely a gazdák problémáival foglalkozik.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink