Csökkenő trendben az élelmiszerárak

A magyarországi élelmiszer fogyasztói árak egyrészt összefüggést mutatnak a nemzetközi piaci mozgásokkal, másrészt viszont számos hazai sajátosággal rendelkeznek. E két oldalt vizsgálja meg cikkében, és következtet a várható tendenciákra Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A globális élelmiszerár-változásokat mérő FAO Élelmiszer-árindex (FFPI) immár 11 hónapja csökken. A februári adatok szerint az általános mérséklődést csak a cukorárak tartós emelkedése lassította, de előrejelzésem szerint ott is küszöbön van a fordulat. Az elkövetkező hónapokban az index tovább csökken, és előrejelzésünk szerint az év második felében, várhatóan augusztus-szeptember magasságában havi értéke 100 alá esik.

Az FFPI átlagosan 129,8 pontot ért el 2023 februárjában, ami kismértékben (0,6 százalékkal) alacsonyabb, mint januárban. A legutóbbi eséssel az index 29,9 pontot (18,7 százalékot) esett a 2022 márciusában elért csúcshoz képest. Az FFPI februári kismértékű csökkenése

a növényi olajok és a tejtermékek árindexeinek jelentős, valamint a gabona- és húsfélék indexeinek igen alacsony mérséklődését mutatja, ami ellensúlyozta a cukorárindex meredek emelkedését.

Mit mutattak az alindexek?

A FAO Gabonaárindex februárban átlagosan 147,3 pont volt, ami alig 0,1 százalékkal alacsonyabb, mint januárban, és 2,0 ponttal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. Három egymást követő hónapos esést követően a nemzetközi búzaárak kismértékben (0,3 százalékkal) emelkedtek februárban. A kukorica világpiaci ára alig változott, mindössze 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben.

A FAO növényi olajárindex februárban átlagosan 135,9 pont volt, ami 3,2 százalékos csökkenést jelent januárhoz képest, és 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintet jelenti. Az index folyamatos gyengeségét a pálma-, szója-, napraforgómag- és repceolaj alacsonyabb világpiaci ára okozta. Februárban harmadik egymást követő hónapban csökkentek a pálmaolaj nemzetközi árai, aminek hátterében elsősorban a tartósan lassú globális importkereslet állt.

A FAO tejárindex átlagosan 131,3 pontot ért el februárban, ami 2,7 százalékkal alacsonyabb, mint januárban; és 7,2 százalékkal elmarad az előző év azonos hónapjától. Februárban az index csökkenését az összes tejtermék árának változása okozta, a vaj és a sovány tejpor (SMP) legmeredekebb zuhanása mellett. Az árak csökkenésének hátterében a globális importkereslet – különösen a rövid távú szállítások – folyamatos gyengülése állt, annak ellenére, hogy Észak-Ázsiában az elmúlt hetekben észrevehetően nőtt a vásárlások száma. Emellett a megnövekedtek exportálható készletek, köztük a vaj-, sajt- és sovány tejporkészletek Nyugat-Európában.

A FAO húsárindex februárban átlagosan 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a januárinál, és 1,7 százalékkal volt az egy évvel ezelőtti érték alatt. Februárban

a baromfihús nemzetközi árai már nyolcadik egymást követő hónapban estek, ami a bőséges globális kínálatot tükrözi az enyhébb importkereslethez képest,

annak ellenére, hogy több vezető termelő országban kitört a madárinfluenza. Ezzel szemben a sertéshús nemzetközi árai nőttek, amit a vágásra kész sertés alacsony rendelkezésre állása miatti piaci aggodalmak támasztanak alá, miközben Európában a belső kereslet növekszik. Mindeközben a szarvasmarhahús ára stabil volt, a 2022 júniusa óta tartó folyamatos csökkenést követően, mivel a javuló importvásárlások, különösen Észak-Ázsiából, a globális kereslet és a jelenlegi kínálat viszonylagos egyensúlyát eredményezte. A juhhús nemzetközi árai is nagyjából változatlanok maradtak.

A FAO cukorárindexe februárban átlagosan 6,9 százalékkal volt magasabb, mint januárban, ami 2017 februárja óta a legmagasabb szint. Az erős globális importkereslet közepette Indiából származó alacsonyabb exportelérhetőségek miatti aggodalmak további támogatást nyújtottak a cukor világpiaci áraihoz. A thaiföldi betakarítás jó előrehaladása és a bőséges csapadék Brazília kulcsfontosságú termőterületein azonban megakadályozták a nagyobb havi áremelkedést. A nemzetközi kőolajár-jegyzések és az etanol árának csökkenése Brazíliában szintén hozzájárult a cukor világpiaci árára nehezedő nyomás mérsékléséhez.

A magyarországi mezőgazdasági árindex 2022 októberében fordult le csúcsáról. Azóta fokozatosan lassul az emelkedése. Az élelmiszeripar belföldi átlagárai december óta mutatják ezt a lassulást, az élelmiszerek fogyasztói árai pedig januárban álltak be a trendbe. Az előttünk álló időszak meghatározó tendenciája lesz az élelmiszerárak csökkenése. Ezt a fogyasztók az akciók egyre nagyobb engedményeket mutató és szélesebb körű megjelenésével fogják érzékelni, illetve érzékelik máris. Az ezzel kapcsolatos kommunikáció is felerősödik.

Az árak várható mérséklődése lassan, leginkább majd a Húsvét közeledtével változtathat az alacsony keresleten. Februárban még inkább a bázishatásnak köszönhetően csökkent az élelmiszerinfláció, és a szokásos év eleji keresleti vákuum is gátat vetett az áremelkedéseknek. Az elkövetkező hónapokban ehhez az árcsökkenések élelmiszer értékláncon való tovagyűrűzései is hozzá fognak járulni. Arra nem számítunk, hogy az emelkedéshez hasonló meredekséggel fognak az élelmiszer fogyasztói árak csökkenni, de ami látványosan elkezdődött a vajnál és a trappista sajtnál, az ki fog szélesedni.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink