A húsvét előtt fellelhető széles kínálatból ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket vették górcső alá a Szupermenta programban a Nébih szakemberei.
A hivatal munkatársai 22 húskészítményt vizsgáltak, amelyek közül 7 termék megnevezésében nem szerepelt a sonka elnevezés, de előállításuk hasonló a sonka előállításához. Elkészítés módja szerint a termékek között 14 hagyományos pácolással és 8 gyorspácolással készült húskészítmény volt.
A Nébih szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak a sonkák élelmiszerbiztonsági vizsgálatára: mikrobiológiai, toxikológiai és parazitológiai paramétereket egyaránt mértek. Megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági tekintetben minden vizsgált sonka maximálisan megfelelt az előírásoknak.
A sonkák minőségi megfelelésére is figyelmet fordítottak a szakemberek. Megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátrium-klorid tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján 4 termék kisebb mértékben meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint meghatározott maximum értéket.
A nitrittartalom egyik termék esetén sem lépte túl a megengedett szintet. Két termék esetén a gyártók által megküldött receptúra alapján a gyártáskor hozzáadott nátrium-nitrit mennyiség meghaladta a jogszabályban megengedett határértéket, ugyanakkor a késztermékből laboratóriumi vizsgálattal kimutatott nitrittartalom megfelelőnek bizonyult.
A sonkák jelölésének ellenőrzése során a 22 terméknél összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat a szakemberek. A vizsgálatok során tapasztalt nem megfelelőségek és jelölési hiányosságok miatt a Nébih a felelős vállalkozásokkal szemben a jogsértés súlyosságának megfelelően jár el.
A termék szezonalitását tekintve a Nébih hatósági felügyelői – 4, kockázatbecslés alapján kiválasztott előállítónál – üzemellenőrzést is tartottak, kiemelt figyelmet fordítva a higiéniai megfelelésekre. Egy esetben akadt kisebb higiéniai probléma, melyért a felelős vállalkozó figyelmeztetésben részesült.
A Szupermenta termékteszten a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel a szokásos kedveltségi rendezvény elmaradt. Helyette a vásárlók számára is látható jellemzőkre fókuszáltak a hivatal szakemberei, amelyek a vásárlás során segítséget adhatnak a sonkák választásában.
A leírások és tapasztalatok összegzése a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán olvashatóak, ahol a részletes vizsgálati eredmények is elérhetők: https://szupermenta.hu/husvet-szupermenta-modra-22-sonka-teriteken/ (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)
A húsvéti sonka miatt ne főjön a feje...
![](https://agrokep.vg.hu/wp-content/uploads/2020/04/345korishegyisonka-900x600.jpg)
![](https://agrokep.vg.hu/wp-content/uploads/2020/04/345korishegyisonka-900x600.jpg)
2020. április 6. – A Szupermenta legújabb terméktesztjén a húsvét egyik sláger termékét, a sonkákat vizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, melyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású termék szerepelt. Az eredmények alapján a vizsgált sonkák élelmiszerbiztonsági szempontból maximálisan megfeleltek az előírásoknak. Kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák viszont ezúttal is akadtak.
Párizs 2024: megnyugodhat Magyarország, előkerült Milák Kristóf
Kiderült, mikor indul a gépe.
Időjárás: már az előrejelzés szerint is forróságra kell készülni
Vasárnap legyengült formában érkezik a hidegfront.
Indokoltan drága a tihanyi cukrászda, beolvad a Volán a MÁV-ba – heti összefoglaló
A Volán integrációnak az ígéretek szerint elsősorban cégjogi jelentősége lesz.
Az izraeli háború 294. napja – kiderült, miről tárgyalt Trump és Netanjahu
Az izraeli miniszterelnök Washingtonból utazott Floridába.
Szívinfarktus kapott a magyar olimpiai bajnok – Békéscsaba is beszáll a pénzgyűjtésbe
A kiváló tornásznőnek többször megállt a szíve.
Deadpool szárnyal, de mi vár most a Marvelre?
Az új Deadpool film sikere kapcsán jogosan merül fel a kérdés, hogy mik a Marvel tervei a jövőre nézve.