Üzemanyagra és műtrágyára költik a területalapú támogatást

Fotó: Török János / Délmagyarország
Érkezik a gazdák számlájára az agrártámogatások előlege, Somogyban több mint hatezer gazdálkodó kap több milliárd forintot. Most a teljes támogatások csak egy részét utalják nekik, hektáronként maximum 54 ezer forintot.

A vége felé tartanak a kukoricaaratásnak, a búza és árpa vetését is a napokban befejezik Somogyvár környékén. – Közel kétezer hektárra igényeltünk terület­alapú támogatást, a napokban még nem érkezett meg az előleg – mondta Jancsekity Ferenc, Somogyvári Mg Zrt. elnök-igazgatója a Sonline.hu-nak. Hozzátette: a gazdálkodóknak nagy segítség a támogatás az őszi munkák idején, a dráguló üzemanyagok miatt is jelentősen nőttek költségeik.

Megérkezett viszont az előleg a mintegy 160 hektárra beadott a területalapú támogatási kérelm után – mondta Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. Tájékoztatása szerint az összeget a földbérleti díjak kifizetésére költik. – Előlegként maximum 54 ezer forint érkezik hektáronként, amelyet december elsejéig utal ki a Magyar Államkincstár – mondta el Túri Zoltán agrár-szaktanácsadó. Hozzátette: december elseje után kezdődik a részkifizetés, a teljes összeg pedig legkésőbb tavaszig megérkezik a gazdák számlájára.

Megjegyezte: a területalapú támogatás mellett a zöldítés, a fiatal mezőgazdasági termelők kiegészítő támogatása, valamint a termeléshez kötött állatos és növényes támogatások előlege is megérkezik a következő hónapokban a gazdákhoz. Túri Zoltán kiemelte: a megyében a legtöbb kérelmet benyújtó gazdálkodó növénytermesztéssel foglalkozik. Országszerte százhétezer termelő kapta meg a napokban a területalapú támogatási előleget 73 milliárd forint értékben, valamint több mint háromezer tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődött el. Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék. A Magyar Államkincstár december 31-ig mintegy 262 milliárd forintot fizet majd ki.

Idén a gazdálkodók 166 ezer egységes kérelmet nyújtottak be ötmillió hektár mezőgazdasági területre.

A Somogy Megyei Kormányhivatal adatai szerint a megyében a múlt héten 3156 ügyfél részesült a területalapú támogatás előlegében, 2,3 milliárd forint értékben. Ez az összes igénylő 52,6 százaléka. Információnk szerint Somogyban a napokban hatezer gazdálkodó kap több, mint ötmilliárd forintot. A támogatási összeg tavaly­hoz képest csak minimálisan, 1-2 százalékkal változott, mivel az euró árfolyama hasonló az előző év azonos időszakához képest.

Nagy István agrárminiszter azt nyilatkozta: az előlegfizetés fő célja, hogy az őszi munkákat zavartalanul el lehessen végezni, a termelők pénzügyi stabilitása, likviditása biztosítható legyen.

Szerző: Góz Lilla
Forrás: Sonline.hu