Több mint 260 milliárdot kapnak év végig a gazdálkodók

Dinamikus ütemben folytatódik az előlegfizetés a közvetlen támogatásoknál, kedden a Magyar Államkincstár 95 ezer termelő részére zöldítési jogcímen 26 milliárd forint átutalását teljesítette – hívta fel a figyelmet facebook oldalán Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára.

Ezzel a Magyar Államkincstár már az előlegfizetés második napján az előlegként tervezett 185,2 milliárd forint közvetlen támogatás több mint felét utalta át a gazdálkodóknak, hiszen az első napon már 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatást (SAPS támogatás) és 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatást utalt ki.

Az év végéig összesen 262 milliárd forint támogatáshoz jutnak a termelők.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint az előlegfizetés első hetében eddig közel 75 milliárd forint egységes területalapú támogatást, közel 15 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatást, 25 milliárd forint zöldítés támogatást, 763 millió forint termeléshez kötött hízottbikatartás támogatást, továbbá több mint 2 milliárd forint kistermelői támogatást fizetett ki.

A november 30-ig tartó időszakban a fentiekben felsorolt jogcímek mellett az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés (VP AKG), az ökológiai gazdálkodási támogatás (VP ÖKO), valamint a fiatal gazdálkodók területalapú támogatása, az anyajuhtartás és a gyümölcstermesztési támogatások keretében várható előlegkifizetés.

Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer, továbbá a mobilGAZDA alkalmazás segítségével is nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását.

A kifizetések további ütemének gyorsításához az Államkincstár kéri a kérelmezők együttműködését abban, hogy a lehető leggyorsabb reagáljanak az adategyeztetésre felszólító végzésre, a helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre. Ha Amennyiben az érintett gazdálkodók egyetértenek a helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv tartalmával, akkor úgy gyorsíthatják az ügyintézés menetét, hogy írásban lemondanak a jegyzőkönyv észrevételezéséről az erre rendszeresített elektronikus formanyomtatványon. Szintén segítheti az előlegfizetés menetét, ha a termelők a Magyar Államkincstár kérésére minél hamarabb igazolják a földhasználati jogosultságukat a kérelmezett területek vonatkozásában, illetve a helyszíni szemle lebonyolításán személyesen megjelennek.