Hasznos tudnivalók az öntözési pályázatokról

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló
A történelmi aszály csak jobban rávilágít az öntözés fontosságára. Az öntözésfejlesztést segítő pályázatokról szükséges tudnivalókat Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára foglalta össze.

Súlyos aszály tombol szinte egész Európában, sajnos hazánk nagy részén is látjuk a szárazság pusztító hatásait. Öntözés nélkül sok helyen már a szántóföldi növénytermesztés is elképzelhetetlen, így érthető módon most az öntözési pályázatok iránt is megnőtt az érdeklődés. A Vidékfejlesztési Programban már 6 éve elérhető olyan pályázat, amely az öntözési rendszer kiépítésére igényelhető és az öntözési közösségek pályázata sem újkeletű már, de a megnövekedett érdeklődésre tekintettel most érdemes ezeket ismételten áttekinteni.

1.) A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése pályázat

Jogosulti kör: azon mezőgazdasági termelők, akik rendelkeznek legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel és árbevételük legalább 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származik.

A támogatás mértéke: egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 3 milliárd forint

Támogatás mértéke: a nem közép-magyarországi régióban 50 százalék (KMR régióban: 40 százalék),

  • a fiatal gazdák 10 százalékkal,
  • az úgynevezett. kollektív beruházást végrehajtók (például konzorciumok, szövetkezetek, termelői csoportok, öntözési közösségek) 20 százalékkal magasabb intenzitásra jogosultak.

Támogatott tevékenységek: új vízkivételi művek létesítése, új öntözőgépek és csővezetékek telepítése, elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréje, meliorált utak, tározóterek kialakítása stb.

Benyújtási határidő: 2022. december 30.

További részletek itt érhetőek el.

2.) Öntözési közösségek együttműködésének támogatása pályázat

Jogosulti kör: a hivatalosan elismert öntözési közösségek

Támogatási összeg: legfeljebb 250 000 eurónak megfelelő forintösszeg.

Támogatás maximális mértéke: az összes elszámolható költség 90 százaléka.

Támogatott tevékenységek: új beruházások előkészítése, meglévő rendszerek közös működtetése.

Benyújtási határidő: 2022. december 30.

További részletek itt.

Mi az az öntözési közösség és hogyan lehet létrehozni?

Az öntözési közösség tulajdonképpen egy minősítés, melyet gazdasági társaság vagy szövetkezet szerezhet meg.

Feltételei a következők:

  • Tagjai csak mezőgazdasági termelők lehetnek és legalább 2 személy szükséges hozzá
  • Előírás, hogy az öntözési közösség működési területén a tagok rendelkezzenek a földek használati jogával
  • Az sem probléma, ha a gazdasági társaság vagy a szövetkezet rendelkezik a földek használati jogával, de ez maximum 25 százaléka lehet (a többi a tagok használatában kell, hogy álljon)
  • Szántóföldi növénytermesztés/ipari zöldségtermesztés esetén legalább 100 hektár öntözését biztosítsa
  • Kertészeti növénykultúra/szántóföldi ipari növény termesztése esetén legalább 10 hektár öntözését biztosítsa.

Az öntözési közösség elismerése iránti kérelmet a Nemzeti Földügyi Központhoz kell benyújtani, aki felterjeszti a kérelmet az Agrárminisztériumhoz, a döntést pedig az agrárminiszter hozza meg.

Részletes tájékoztató az öntözési közösség létrehozásáról itt érhető el.

A csatorna rendben tartása mindenkinek kötelező

Az öntözés egyik akadálya, hogy sok helyen elhanyagolták a csatornákat, benőtték a fák, sőt az is előfordul, hogy beszántották a szomszédos gazdálkodók. Ennek rendezésére nemrég már törvényi szintre emelték azt a kötelezettséget, hogy a csatorna használója (ennek hiányában a csatorna tulajdonosa) köteles a csatorna rendben tartására. Ezen előírásnak viszont úgy is eleget tehet a tulajdonos, ha a csatorna fenntartását, üzemeltetését átengedi például más termelőnek vagy a vízszolgáltatónak, sőt mindezt ingyenesen is megteheti.

Az első lépés tehát megtörtént, a következőkben most már érvényt is kell szereznünk az előírásoknak, de mindezt úgy, hogy egyúttal megfelelő támogatást és eszközöket is biztosítunk a termelőknek a csatorna rendbe tételéhez.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megbízott főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink