Ismét meghosszabbították az öntözésfejlesztési pályázatokat

Az Agrárminisztérium döntése szerint a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatokra október 1-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

„A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” és „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című pályázatokat sikeresnek minősítette Nagy István agárminiszter, egyben bejelentette, hogy a pályázati felhívásokat ismét meghosszabbította, és 2023. október 1-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

A tárca közleménye szerint az Agrárminisztérium – többek között a szélsőséges időjárási viszonyok, a csapadék egyenetlen eloszlása, és a tavalyi súlyos aszályhelyzet miatt – továbbra is kiemelt területként kezeli az öntözéses gazdálkodás fejlesztését. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy

a beruházási pályázati kiírás tározóterek, új vízkivételei művek kialakításához, új öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez és az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez biztosít támogatási forrást a gazdák számára. Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása című felhívás keretében pedig a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére és az új öntözési beruházások előkészítésére lehet pályázni.

A két pályázati lehetőség alapján a termelők együttesen már 50 milliárd forintot meghaladó támogatásban részesültek, a jövőben pedig a KAP Stratégiai Terv keretei között lehet majd támogatást igényelni öntözésfejlesztésre, amelynek révén további 70 milliárd forintot tervez a szaktárca a területre fordítani. A kormány célja, hogy az öntözött területek mértéke folyamatosan növekedjen, mert alapvetően öntözéses körülmények között lehet biztonságos termelést folytatni – fogalmazott Nagy István.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink