Nem ér véget az óévvel a kamattámogatási program

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Az Agrárminisztérium meghosszabbítja a rendkívüli kamattámogatási programot az agrárium szereplői számára.

Az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők számára nyújtott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel emelt szintű, legfeljebb 14 százalékos kamattámogatását 2023. március 31-ig meghosszabbítják – áll az Agrárminisztérium közleményében.

Az idei történelmi léptékű aszályhelyzet, az energia- és takarmányárak robbanásszerű emelkedése súlyos terheket róttak a gazdálkodókra. Ezért az agrárvállalkozások számára bevezetett, kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét 2023 első negyedévében is biztosítja az agrártárca.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel emelt szintű kamattámogatással segített konstrukcióját állattartók és az igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe. A mostani döntéssel a megkötött hitelszerződések hatálybalépési idejét 2023. március 31-ig meghosszabbítják.

Az állami kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalék úgy, hogy a hitelek induló éves kamatterhe a kamattámogatás figyelembevételével ugyancsak nagyon kedvező, jelenleg 6-7 százalékos mértékű.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel normál kamattámogatás mellett természetesen ezen időpontot követően is igényelhető lesz.

A fentiek mellett tájékoztatták a gazdálkodókat, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel alapkonstrukciójához kapcsolódóan is fontos változás történt azzal, hogy az Európai Bizottság jelentősen megemelte az ukrán–orosz konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítését szolgáló, korlátozott összegű támogatások keretösszegeit és a támogatások odaítélhetőségének határidejét.

Ennek alapján a 2023. december 31-ig hatályba lépett, Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel rendelkező vállalkozások is a magasabb keretösszeg (élelmiszer-termelők, illetve mezőgazdasági termék feldolgozói vagy forgalmazói esetében: 2 millió euró, mezőgazdasági termelők esetében: 250 ezer euró; halászati ágazat esetében: 300 ezer euró) terhére vehetik igénybe a konstrukcióhoz kapcsolódó kamat és kezességi díj támogatást.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink