Jön az uniós válságcsomag a kritikus helyzetben lévő agrárágazatoknak

Forrás: AM
Az Európai Bizottság rendkívüli pénzügyi támogatást kaphatnak a legnagyobb bajban lévő ágazatok, valamint ideiglenes jelleggel a meglévő zöldítési szabályok is enyhítésre kerülnek – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

A tárcavezető úgy fogalmazott: a Bizottság végre meghallotta a tagállamok kérését és uniós válságkezelési intézkedésekre tett javaslatot. Mint kiemelte, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén az Európai Bizottság több elemből álló uniós válságkezelési csomagot jelentett be a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatására. A javaslat legfőbb eleme

egy várhatóan 500 millió euró összegű rendkívüli támogatási csomag, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak

– hangsúlyozta Nagy István Brüsszelben.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Magyarország tavaly ősz óta számos alkalommal kérte több tagállammal együtt a Bizottságtól, hogy vezessen be rendkívüli intézkedéseket elsősorban az állattartó ágazatokban kialakult precedens nélküli válsághelyzet kezelésére. Az orosz-ukrán háború tovább rontotta az agrárpiacok helyzetét, ezért a Bizottság a tagállamok kérését meghallva a mezőgazdasági krízisalap és az uniós agárköltségvetés terhére várhatóan 500 millió eurós rendkívüli válságkezelési csomag bevezetésére tesz majd javaslatot.

A tárcavezető kifejtette, a hétfőn bejelentett csomag másik fontos eleme, hogy a Bizottság

az év végéig átmeneti jelleggel enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt, bizonyos zöldítési követelményeken.

Ez az intézkedés a termelés növekedését eredményezi majd, ami nagyban hozzájárulhat a háború miatti élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentéséhez – tette hozzá a miniszter, aki korábban azt is jelezte, hogy újra kell gondolni a Zöld Megállapodás mezőgazdasági célértékeit. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, a konkrét javaslatok elfogadása és bemutatása szerdára várható.