Gabona akciósan

Forrás: Getty Images
Miután kilépett a gabonaegyezményből és megrongálta az ukrán gabonaexport infrastruktúráit, Oroszország akciósan adja búzáját az éhínséggel küzdő importőr országoknak. Ezzel átrajzolja a gabona világpiacot. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője párhuzamot von a nálunk is oly erős függést okozó kiskereskedelmi akciózással, leszögezve, hogy mindenki – de különösen a rászorulók – kapva-kapnak az olcsó termékek után.

Az élelmiszert háborúk idején a harcoló felek mindig is fegyverként használták. Oroszország – a világ legnagyobb búzaexportőre – most megpróbálja kiszorítani az ukrajnai terményt a nemzetközi piacokról. Ezzel Ukrajna egyik legnagyobb bevételi forrását veszélyezteti a korábbiaknál is jobban. Ez azonban nekünk is fáj, és olyan hosszú távú következményei vannak és lesznek, amelyekre azonnal fel kell gyorsítanunk a felkészülést. Már az elmúlt év is bizonyította, hogy exportpiacainkon súlyos pozícióvesztést szenvedtünk el. S ahogy fokozódik Ukrajna Európán belüli értékesítési kényszere, úgy szorul a nyakunk körül a hurok.

Mit üzen az orosz lépés a világnak? Azt, hogy a harc nem csak a csatatéren folyik, hanem világszerte. Oroszország július végén az orosz–afrikai csúcstalálkozót rendezett. Ezen az oroszok egy sor témában egyeztek meg az afrikai országok képviselőivel. Többek között a szankciók elleni küzdelemben, az élelmiszer-biztonsági problémák kezelésében. A politikai és gazdasági szándék jól érzékelhető abból, hogy az orosz elnök 25-50 ezer tonna gabona ingyenes szállítását ígérte meg hat országnak – Burkina Fasónak, Zimbabwének, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának. Ez az orosz kivitel szempontjából jelentéktelen mennyiség, de a marketing értéke jóval nagyobb. Lásd ismét a párhuzamot az élelmiszerüzletek árakcióival.

A nagypolitika fontos színtere Afrika, a jövő piaca. Kína már nagyon erős pozíciókat szerzett a kontinensen, és részben ők is gabona és pénzügyi segélyekkel építették fel azokat. Az oroszok is erre törekszenek. Különösen érdekes az éppen puccsal érintett Nigéria esete, hiszen – sok egyéb ásványkincs mellett – ott hatalmas uránkitermelés folyik, állami kézben.

A búza világpiacán már régen zajlik Oroszország előretörése. Az utóbbi években kifejezetten sikeresen nyert el tendereket például Észak-Afrikában az EU tagállamok elől. Nagy mennyiségű, egységes tételeket tud kínálni, jó minőségben. A jövőben is nehezen lesz verhető. Érdemes megjegyezni, hogy az oroszok növekedési lehetőségeit már korlátozza, hogy Azori-tengeren lévő kikötőik kapacitása kisebb a fekete-tengeri ukránokénál. Ez akár a konfliktus kitörésének egyik háttér oka is lehetett. Ukrajna 48 millió tonna tengeri kikötői kapacitással rendelkezett a háború előtt. Oroszországnak 42 millió tonnás van, de 12 különböző kikötőből áll, és szinte mindegyik kisebb az ukránokéhoz képest, amelynek hat kikötője van, és a legtöbb nagy.

Az Európai Unió a Reuters hírügynökséghez eljuttatott levelében a közelmúltban figyelmeztette a fejlődő országokat és a G20-tagokat, hogy Oroszország olcsó gabonát kínál „új függőségek létrehozására”. „Miközben a világ az ellátási zavarokkal és a magasabb árakkal küzd, Oroszország most kétoldalú, kedvezményes gabonaszállítási ajánlatokkal keresi meg a sebezhető országokat, úgy tesz, mintha megoldaná az általa okozott problémát” – áll a levélben. „Ez egy cinikus politika, amely az élelmiszert szándékosan fegyverként használja fel új függőségek kialakítására, súlyosbítva a gazdasági sebezhetőséget és a globális élelmezésbiztonságot.”

A gabonakezdeményezés megszűnése után megnőtt a Duna menti belvízi kikötők exportjának jelentősége.

Ukrajnában négy kikötő található a Duna mentén: az izmaili kikötőt, amelyet a héten megtámadtak (raktárak és legalább 40 ezer tonna gabona megsérült); a Reni kikötő; Ust-Dunaisk kikötője; és Kilya kikötője. A folyó összeköti Ukrajnát a Fekete-tengerrel és nyolc másik európai nemzettel. A háború előtti 90 százalékos szintről 2022/23-ban Ukrajna átirányította szállítmányait, és a búza és kukorica mindössze 65 százalékát, az árpának pedig 50 százalékát exportálták a Fekete-tengeren keresztül. Mivel a fekete-tengeri gabonaexport lényegében leállt, a dunai terminálok pedig ostrom alatt állnak, a következő lehetőség a vasúti szállítás. E téren azonban erős korlát a magasabb szállítási költség és az egységes vasúti nyomtávok hiánya Európa-szerte.

A balti államok felvetették, hogy öt kikötőjük is részt tudna venni az ukrajnai termények világpiacra juttatásában, de ehhez komoly vasútfejlesztésekre van szükségük, szóval ez is csak hosszabb távon jöhet szóba.

Az ukrán gabonaexport ellehetetlenítésével az orosz célok egyértelműek. Az EU felé kényszerítve az ukrajnai terményeket csapást mérhetnek a közösség gabonatermelőire, így világpiaci esélyeik tovább növekszenek, és mellesleg a magas árak révén szépen keresnek is. Adminisztratív úton csak ideig-óráig lehet ezt a tendenciát gátolni. Ki kell használni az időt arra, hogy megkeressük helyünket a közeljövő terménypiacain.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink