Az ukránok szerint a lengyel almatermelők nagyot kaszálnak a tiltott orosz exporton

Forrás: Getty Images
Belarusz és Kazahsztán felől kerülve érkezik a lengyel alma „szürke export” az orosz piacra.

Az EastFruit ukrán elemzői szerint a lengyel gazdák a tilalom ellenére szép csendben továbbra is almával látják el Oroszországot, és ezzel jó pénzt keresnek – írja a FriitVeB honlapja. Ugyanakkor rendszeresen követelik, hogy tiltsák be az élelmiszerek importját Ukrajnából, abból az országból, amely az orosz agresszortól magát és Európát is védi – állítják az ukrán elemzők.

Az Oroszországba irányuló uniós almaimport-tilalom ellenére 2023 első fél évében az EastFruit becslései szerint 50-70 ezer tonna lengyel frisspiaci alma talált gazdára a Nagy Medvénél. Hogyan sikerül Lengyelországnak kijátszania a tilalmat? Leginkább Kazahsztán és Fehéroroszország segít a lengyel termelőknek és kereskedőknek, ugyanis ezekbe az országokba, amelyek Oroszországgal együtt az úgynevezett Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai, nem tilos az alma exportja. A kazah és belarusz kereskedők meglehetősen aktívan használják ki ezt a lehetőséget arra, hogy re-exportálják a lengyel almát az orosz piacra.

Természetesen az ilyen műveletek Kazahsztánban és Fehéroroszországban nem legálisak, mivel az alma eredetére vonatkozó dokumentumokat kicserélik, de a szabályozó hatóságok minden országban szemet hunynak e tevékenység felett. Ráadásul Oroszország is erősen ösztönzi a „szürkeimportot”.

Ezt abban az esetben „párhuzamos importnak” lehetne nevezni, ha a lengyel beszállítók nem tudnák, hogy ki lesz az alma végfogyasztója. Ez azonban nem így van, az EastFruit információi szerint

a lengyel beszállítók pontosan tudják, hogy az alma Oroszországba fog kerülni, de a bevétel érdekében szemet hunynak afelett, hogy a háborús agresszorral üzletelnek. Sőt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a tényt elrejtsék a nyilvánosság elől.

A lengyel külkereskedelmi statisztika hivatalos adatai 2023 első hat hónapjára vonatkozóan azt mutatják, hogy 43,2 ezer tonna friss almát exportáltak Kazahsztánba, 26,5 ezer tonnát pedig Fehéroroszországba. Így az ezen országokba irányuló szállítások összmennyisége megközelítette a 70 ezer tonnát, ami a Lengyelországból ebben az időszakban exportált összes alma több mint 15 százalékát teszi ki.

A Lengyelországból származó alma célországai között vezető helyen állt még Románia 47,8 ezer tonnás mennyiséggel, Egyiptom 36,7 ezer tonnával, és a harmadik helyre felzárkózott egy új piac, India, amely eddig az idén 25,3 ezer tonna lengyel almát vásárolt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink