Lengyelországban emelkedett a léalma felvásárlási ára

Forrás: Getty Images
A léalma felvásárlási ára forintra átszámítva kilogrammonként 45-48 forintos szintre emelkedett, de a szezonban további drágulásra számítanak a gazdák.

Szeptember elején ismét a léalma felvásárlási árának enyhe emelkedéséről számolt be a FreshMarket.Info lengyel szakportál, bár ez leginkább azokat a régiókat érintette, ahol az árak augusztus végén elmaradtak a többi körzetben mérvadó szinttől – így például magasabb felvásárlási árról számoltak be a Mazóviai vajdaságból is.

A FruitVeB honlapján idézett cikk szerint ennek eredményeképpen az egy kilogrammra vetített átlagos iparialma felvásárlási ár szeptember 6-ára a 0,52-0,56 zlotys (45-48 forintos) szintre emelkedett, de a szárazipari (például aszalvány) alma már 0,56-0,62 zloty (48-53 forint), a préselt NFC gyümölcslé-alapanyag pedig 0,60-0,62 zloty (51-53 forint) áron cserél gazdát.

Minden jel arra utal, hogy az emelkedő tendencia mostanában átmenetileg megtorpan, néhány helyen ugyanis a vevők nemcsak hogy leállították az árak emelését, hanem negatív korrekciók is történtek. Bizonyos mechanizmusok ebben az ágazatban is változatlanok maradtak, és

úgy tűnik, a feldolgozók ismét megpróbálják megállítani a nyersanyagárak emelkedését, remélve, hogy legalább egy kicsit alacsonyabb áron tudnak majd vásárolni, mert mindig lesznek olyanok, akik alacsonyabb árakon is beszállítják az almájukat.

Pedig Lengyelországban még egyáltalán nem köszöntött be az almaszüret csúcsidőszaka, és az emelkedő tendencia jelenlegi megtorpanása remélhetőleg nem tart sokáig. Vélhetően az ipari alma a szezon során tovább drágul, mert az iparágban elterjedt az a vélekedés, hogy az idei termés jóval alacsonyabb lesz a tavalyinál, és az ipari felvásárlásra szánt gyümölcs kínálata is jelentősen csökkenni fog. Általános vélekedés, hogy a gyümölcstermesztők inkább a 0,60 zloty (51 forint) körüli árakra számítanak, mint hogy az ár a 0,50 zloty (43 forint) szint környékére térjen vissza.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink