Gyenge kereslet, döcögős felvásárlás a lengyel léalmapiacon

Forrás: Getty Images
A hónap közepéig csak kevés almafeldolgozó állt vissza a munkába Lengyelországban, és az ünnepek utáni gyenge keresletre árcsökkentéssel igyekeznek reagálni.

Az ünnepek után ismét megkezdődött az ipari alma felvásárlása Lengyelországban, bár a kemény fagyok miatt a szokásos január eleji szünet némileg meghosszabbodott – sok feldolgozónak már a múlt héten meg kellett volna kezdenie a munkát, de még egy hetet vártak az újraindulással – írja honlapján a FruitVeB. Keresleti oldalról tehát még gyenge a piac, ezért országos, vagy inkább regionális szinten a jelenlegi kisebb forgalmat csak az a néhány feldolgozó használja ki, akik már megkezdték működésüket. Ezt nyilvánvalóan árcsökkentéssel használják ki, de ez a trend a bevásárlóközpontok áraiban is megmutatkozik.

A Łódźi vajdaságban a normál ipari alma felvásárlási árai 0,75 zloty/kilogrammról (65 forint) indulnak, míg karácsony előtt 0,80-0,82 zloty/kilogramm (70-71 forint) között alakultak az árak. Hasonló a helyzet Mazóviában is, bár ott még mindig vannak felvásárlók, akik egy kiló gyümölcsért 0,80 zlotyt (70 forintot) kínálnak a termelőknek.

Ez teljesen más helyzet, mint egy évvel korábban, 2023 januárjában, amikor ez a lefelé történő korrekció elmaradt, bár megjegyzendő, hogy akkor jóval alacsonyabb árak uralkodtak a piacon: körülbelül 0,37 zloty/kilogramm (32 forint) környékén alakult az átlagár, ami kevesebb, mint a mostani árszint fele. Ekkor január 11-e körül volt egy enyhe emelés, majd január 24-25-én indult meg igazán az emelkedő tendencia, ami 2023. február első dekádjának végéig tartott.

Úgy tűnik, hogy az emelkedő trend most is nagyon valószínű, természetesen csak azt követően, hogy a feldolgozóüzemek újra teljes fordulatszámon működnek majd. Ezt elősegítheti a kevésbé fagyos időjárás, másrészt a nyersanyag elérhetősége már eddig is korlátozott volt, és a koncentrátum iránti kereslet továbbra is magas. A kérdés csak az, hogy meddig tud emelkedni az ipari alma ára. Erre a korábbi időszakból precedensként szolgálhat a 2017-es év, amikor a léalma ára kilogrammonkénti 0,95 zlotys (82 forintos) csúcsot ért el az ideinél jóval gyengébb termés mellett.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink