Videón, ahogy Donald Tusk kormánya miatt verik a lengyel gazdákat

Forrás: AFP
Lengyel gazdálkodók, mezőgazdasági dolgozók, erdészek és vadászok március 6-án általános demonstrációt rendeztek Varsóban, tiltakozva az ukrán mezőgazdasági import és az EU környezetvédelmi politikája ellen, illetve azért, mert a kormány nem akart foglalkozni felvetéseikkel.

Összecsapások robbantak ki a tüntető gazdák és a rendőrök között a lengyel fővárosban, Varsóban. A Donald Tusk által vezetett kormány nem volt hajlandó foglalkozni szerdán egy előterjesztéssel, amely a gazdák problémáival foglalkozik.

Miután a traktorokat kitiltották a fővárosból, a gazdák blokkolták a Varsóba bevezető utakat, mivel állításuk szerint a szejm nem hajlandó napirendre tűzni panaszaikat. A szerdai tiltakozás amiatt robbant ki, hogy a Donald Tusk által vezetett kormány megtagadta az EU zöldmegállapodásának leállítását célzó lépéseket. A kormánykoalíciós képviselők nemmel szavaztak arra, hogy a szejm napirendjére tűzzön egy határozatot a mezőgazdaság helyzetéről és a sztrájkoló gazdálkodók igényeinek kielégítéséről.

Varsó utcáin gazdálkodók tömegei tiltakoznak a kormány politikája, az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlása és a zöldmegállapodás bevezetése ellen. A lengyel parlament ülésének elején Anna Gembicka, a Jog és Igazságosság (PiS) országgyűlési képviselője hivatalos indítványt nyújtott be a szejm munkájának elhalasztására és a napirend kiegészítésére a mezőgazdaság nehéz helyzetéről és a sztrájkoló gazdák igényeinek kielégítéséről szóló határozattal. Azt akarta, hogy a szejm azonnal fogadja el ezt a határozattervezetet, mert szerdán Varsóban vannak a gazdák. A szejm környékén végül elszabadult a pokol, a rendőrök elkezdték oszlatni a tüntetőket.

A gazdák főként az alábbi jeleneten háborodtak fel, miután egy lengyel zászlót tartó társukat minden előzmény nélkül leteperték a rendőrők.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink