Hoztak eredményt az európai gazdatüntetések, de az ukrán import továbbra is nagy gondot jelent

Fotó: Oláh Tibor / MTI
A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös Agrárpolitika előírásait. A rendeletmódosításoknak köszönhetően egyes szabályokban történnek ugyan változások, de más területeken – kiemelten az ukrán élelmiszerimportban – továbbra sincs érdemi előrelépés.

Az Európai Parlament nemrég megszavazta a közös agrárpolitika (KAP) egyes szabályainak módosításáról szóló bizottsági javaslatot, amit várhatóan május végéig kihirdetnek. Mivel ez a vetési időszakot követően történik, a változások érdemben a következő gazdasági évet érintik majd. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) üdvözli az egyszerűsítéseket, de a versenyképességünk megőrzése és az uniós fogyasztók védelme érdekében ennél jóval nagyobb változásokra van szükség az Európai Bizottság politikájában – szögezik le közleményükben.

A két szervezet közleménye szerint a tagállamok most lehetőséget kapnak arra, hogy kiigazítsák a szabályaikat, amelyek akár már a 2024-es kérelmezési időszakban könnyebbséget jelenthetnek a mezőgazdasági termelőknek. Az új szabályozás szerint a tagállamok minden naptári évben két alkalommal módosíthatják a KAP Stratégiai Tervet.

A NAK és a Magosz szerint ugyanakkor a jogszabályi könnyítéseknek még bőven lenne tere a KAP szabályrendszerében,

ezért bíznak abban, hogy a munka tovább folytatódik és a következő hónapokban további egyszerűsítési javaslatokról születhet döntés.

Az uniós rendeletmódosítási csomag elsősorban a Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) előírásait érinti, és bizonyos szankciók alól mentesít gazdálkodókat. Egyszerűsödnek a minimális talajborításra vonatkozó előírások is. Magyarország ezt ezt a lehetőséget a rizs vagy indiánrizs termesztésére használt területek esetében tudja kihasználni. E szerint a talajtakarás kötelezettségét a tárgyévben nem kell teljesíteni a talajtakarás nélkül – szellőztetés, simítózás vagy szintezés mellett – pihentetett területeken, amelyeket a tárgyévet megelőző évben rizs vagy indiánrizs termesztésére használtak.
A szántóföldi vetésforgóra vonatkozó szabályokban is könnyítéseket sikerült elérni.

A 10 hektár feletti, de legfeljebb 30 hektár szántóterülettel rendelkező mezőgazdasági termelőnek egy adott évben legalább kétféle szántóföldi növénykultúrát kell termesztenie, egy növénykultúra a teljes szántóterületnek legfeljebb a 75 százalékát foglalhatja el.

A 30 hektár feletti szántóterülettel rendelkező gazdálkodóknak pedig minimum háromféle növénykultúrát kell termeszteniük, egy növénykultúra legfeljebb a teljes szántóterület 75 százalékát foglalhatja el, a két legnagyobb területen termesztett növénykultúra együttesen nem haladhatja meg a szántóterület 95 százalékát.

Az uniós rendeletmódosítás a biológiai sokféleség megőrzése szabályt is érinti. Az Európai Bizottság javaslata eltörölte az előírásrendszerből a nem termelő területek kijelölésének kötelezettséget, míg a védett tájképi elemek megőrzésének kötelezettsége, valamint a sövények és fák kivágásának, metszésének, csonkításának a költési és fiókanevelési időszakban történő tilalma továbbra is szerepel majd az előírások között.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink