Elmaradt a remélt áremelkedés a lengyelországi étkezésialma-piacon

Forrás: Getty Images
A kínálati piacra hivatkozva nem emelik az étkezési alma felvásárlási árát a lengyel kiskereskedelmi láncok, az export pedig továbbra is csak alacsony szinten toporog.

Néhány kivételtől eltekintve a lengyel szupermarketek kilogrammonként 3 zloty (260 forint) alatti árat fizetnek az étkezési almáért a termelőknek, és elemzők szerint ez a szint a következő hetekben sem változik majd – derül ki a Sad24 portál összefoglalójából. A FruitVeB honlapja által szemlézett írás szerint – amely az árakat a lengyel Mezőgazdasági Minisztérium adatbázisából merítette – ez kényelmes helyzet a szupermarketek számára, mivel a felvásárlási árak a rögzített eladási árhoz képest stabilak. Azzal, hogy a lánc tudja, mennyi árut adnak el és mennyi marad a nyakán, könnyen képes kiszámítani a szükséges rendelési mennyiségeket, és a lehető legolcsóbban vásárolhat, hogy növelje a nyereségességet.

A gyümölcstermesztők számára azonban az újév immár háromhónapos tárolást jelent, és a hűtésre használt áram egyre drágul. A termelő szemszögéből nézve ahogy telik az idő az alábbi grafikonnak enyhe emelkedő tendenciát kellene mutatnia.

Az áruházláncok szemszögéből nézve persze más a helyzet:

a kínálati szint magas, egyelőre rengeteg alma van a piacon, bőven lehet válogatni.

A helyzet kicsit sem hasonlít 2020 tavaszára, amikor a szupermarketeknek versenyezniük kellett az almáért, és ráfizetéssel adták el, mert akkora hiány volt belőle a piacokon

A népszerű almafajták felvásárlási árai az őszi-téli időszakban eddig nem mutattak jelentős változást, ami nehezíti a termelők helyzetét, mivel az export üteme továbbra is lassú.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink