Folytatódott az agrárberuházási boom az év első felében

Fotó: Mészáros János / MTI
Az idei év első negyedévében csaknem 21, míg a következő három hónapban több mint 25 százalékkal növekedett a mezőgazdasági beruházások mértéke.

Az idei év első félévben összesen 293 milliárd forintot költöttek beruházásokra a gazdálkodók – közölte az Agrárminisztérium. Az élelmiszeriparban megvalósuló fejlesztések a 2021-es élénk beruházási aktivitást követően 2022 első félévében is bővültek. Az ágazat beruházásainak volumene az első negyedévi 4,3 százalék után a második negyedévben 6,6 százalékkal bővült. Az élelmiszeripari vállalkozások 2022 első félévében összesen 172,6 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre.

A tárca értékelése szerint a mezőgazdaság és élelmiszeripar átfogó technológiai megújítását szolgáló Megújuló vidék, megújuló agrárium kormányzati program az egyre nehezebb gazdasági környezetben is lökésszerű hatást tudott gyakorolni a fejlesztésekre.

A vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó, magyar költségvetésből származó

megemelt nemzeti társfinanszírozásának köszönhetően elindított nagyszabású beruházási program 2021 eleji kezdete óta a mezőgazdaság fejlesztései 836, míg az élelmiszeripar beruházásai 598 milliárd forintot értek el.

Az európai energiaválság, az input anyagok költségnövekedése és a háborús gazdasági környezet felértékeli a megvalósított, hatékonyságot segítő és előremutató fejlesztéseket.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink