Húsipari fejlesztéseket ígért az államtitkár

Fotó: Pelsőczy Csaba / AM
A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni – jelentette ki Nobilis Márton, az Agárminisztérium államtitkára, a VI. Húsipari Szakmai Napon.

A húshagyó kedden tartott konferencián az államtitkár kifejtette: az élelmiszeripar egy kulcsfontosságú stratégiai ágazata Magyarországnak, hiszen az ország szuverenitását is erősíti. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbi 468 milliárd forint támogatást 750 milliárd forintra emeli. Ez egy hatalmas lehetőség az ágazat szereplői számára – tette hozzá az államtitkár.

Nobilis kifejtette, a húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége. Forrást kell biztosítani a technológiai megújítására, a fenntarthatóság fejlesztésére, az élelmiszer-minőségre és az élelmiszer-biztonságra.

Az ágazat nehézségeinek megoldását a terület szereplői közötti együttműködés és összefogás segítheti.

Az agrártárca külön figyelmet fordít a megfelelő és jól felkészült szakemberek képzésére is. Ezt a célt támasztja alá a 2020-ban létrejött Agrárszakképző Centrumok kialakítása is. A fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyarországi húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – fűzte hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink