Uniós agrárminiszterekkel egyeztetett Nagy István az ukrán gabonaexport ügyében

Forrás: AM
A januári brüsszeli agrártanácson az ugrásszerűen megnövekedett ukrán gabonaimportra tekintettel a belső piac stabilizálását célzó intézkedések megtételére szólítják fel az Európai Bizottságot – erről állapodott meg a lengyel, a cseh, a román, a bolgár és a magyar agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter az egyeztetés fő okaként azt jelölte meg, hogy az elmúlt hónapokban az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére Ukrajna gabona- és olajosmag exportja jelentősen megnövekedett Magyarország és a többi, Ukrajnával szomszédos EU-tagállam irányába, komoly piaci zavarokat okozva ezekben az államokban. A nagy nemzetközi gabonakereskedő cégek most ukrán terményt szállítanak a magyar gabona hagyományos uniós és unión kívüli exportpiacaira is, ami csökkentette a keresletet a hazai termelők áruja iránt.

Az Ukrajna felől az EU-ba tengeren és szárazföldön érkező jelentős mennyiségű import a magas inputköltségek ellenére leszorítja a termelői árakat, tartós jelenléte pedig komoly problémákat okozna Európa gabona- és olajosnövény-termelő országaiban. E folyamatok megelőzése érdekében kell áttekinteni a kialakult piaci viszonyokat, és megfelelő uniós intézkedéseket hozni – húzta alá az agrárminiszter a berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében folytatott egyeztetésen.

Az agrárminiszter hangsúlyozta:

célunk elsősorban a hazai és az európai gazdák védelme, az EU belső piaci egyensúlyának megőrzése, tiszteletben tartva az ukrán áruk világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink