Ukrajna, versenyképesség, uniós szabályok, pénzügyek: van mire készülni

Forrás: Getty Images
Használjuk ki az ünnepi időszakot egy kis elmélyülésre és fogalmazzuk meg magunknak, hogyan tudunk felkészülni az agrár-élelmisergazdaságot érintő változásokra – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Becsapjuk magunkat, ha nem vesszük tudomásul a változásokat. A lelkiséggel a többinél talán jobban telített Nagyhét jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk az élelmiszer értékláncot, leginkább a mezőgazdaságot érintő kihívásokon. Készüljünk fel az előttünk álló időkre, az új világra!

A nyitott raktárajtóban állva kavargó érzelmek törhetnek ránk. Akinek üres, az vidáman, legfeljebb „idén is jó lett volna egy kis bevétel” legyintéssel nyugtázza azt, hogy már tavaly megszabadult a terméstől. Aki töltött teret lát az vagy azt érzi, hogy

(i) ezen bukom egy nagyot, de összességében a többi növény bevétele még mindig jó évvé teszi a tavalyi évet. Nos, sokan vannak azonban, akik

(ii) az elmaradt hasznot számolgatják, és sötéten látják a jövőt.

Ügyeljünk arra, hogy a tudás helyét ne foglalja el az érzelem. Az ugyanis rossz tanácsadó. Viszont ne is legyünk túl elnézőek magunkkal szemben! Az elmúlt év kijózanító pofonjaira nagyon is szükség volt ahhoz, hogy felkészüljünk arra, ami ránk vár.

Lássuk be,

a mögöttünk hagyott évek kedvező gazdálkodási környezete kissé elkényelmesített minket!

Aki most (és ez tényleg most: mielőtt az egységes kérelmet kitöltjük és elvetjük a tavaszi magokat) nem teszi a versenyképességet az első helyre a gondolkodásában, ráadásul a fenntarthatósággal együtt, az súlyos veszteségeket fog termelni.

Ukrajna tartós berendezkedése piacunkon, a támogatási feltételrendszer bonyolódása, a termelési költségek hektikusságai, csak néhány olyan tényező, ami ok az újra tervezésre. Az őszi vetésűek jó állapota például szép termést vetít előre, de ez nem átok-e? A lefelé tartó piaci árak fényében bizony ennek nagy a valószínűsége. Számolni kell a termelési költségeket. Az én székemből nézve úgy tűnik, hogy – a várható további csökkenések fényében – csak az átlag feletti hozamok fognak nyereséget hozni. Hangsúlyozom, nem látszik még jele a csökkenő búzaár-trend végének. Az Erste Agrár Központ arra számít, hogy az év második felében emelkedés várható, de csak kis mértékű.

Sajnos az ukrajnai áru nem csak belföldi piacunkon okoz tartós zavart, hanem exportpiacainkra is fáj a foga.

Hadd hívjam fel a figyelmet a mezőgazdaság egyik leggyengébb pontjára is, ez pedig a pénzügyi kultúra.

Ahhoz, hogy ne legyünk a ragadó idő foglyai, mindenképpen változtatni kell! Aki csak a kényszer hatására teszi ezt, késésben van, de még megragadhatja a mentőkötelet. Ezt nem fogjuk tudni egyedül megoldani. Az individualizmus kora rég lejárt az agráriumban. Más vetésszerkezet, más minőség, egységes, nagyobb mennyiségek, és sokkal összetettebb felkészültség kell a túléléshez.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink