Újabb fejlesztésekbe kezd a MATE

Forrás: MATE
Több mint 3,3 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból négy campusán is korszerűsíti épületeit és fejleszti digitális infrastruktúráját a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) két évvel ezelőtti létrejöttekor az volt a cél, hogy egy erőtérbe hozzák a különböző agrár-felsőoktatási intézményekben meglévő tudást és innovációs hátteret, így segítve 21. századi színvonalon újjáépíteni a magyar agráriumot és élelmiszeripart – mondta a sajtótájékoztatóján Gyuricza Csaba, az egyetem rektora. A 3,352 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a gödöllői, kaposvári, keszthelyi és szarvasi épületeken infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztéseket hajtanak végre, amelyeket 2026-ig mindenütt befejeznek. Megújítják a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúrát is, amelynek részeként a hibrid oktatáshoz eszközöket is beszereznek – mondta a rektor.

Gyuricza Csaba megfogalmazása szerint

a MATE a legek egyeteme, hiszen Közép-Európában a legnagyobb agrárfókuszú egyetem, itthon a legnagyobb földrajzi kiterjedésű – a kutatóbázisokkal együtt több mint ötven helyen van jelen, illetve az egyetemek között a világon a legnagyobb, 11 ezer hektáros földterülettel rendelkezik.

A MATE az elmúlt másfél év alatt több mint 15 milliárd értékben fejlesztett, ebből 10 milliárd forintot tettek ki a gödöllői – a sportot is érintő – beruházások. Keszthelyen egymilliárd, Kaposváron pedig több százmillió forintot fordítottak oktatási terek, illetve kollégiumok fejlesztésére, Szarvason pedig nemrég adtak át egy 800 millió forintos öntözésfejlesztési, képzési célokat is szolgáló beruházást.

A magyar innovációs rendszer központi eleme az egyetemi hálózat – mondta Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. Mint kiemelte, a MATE fontos szerepet játszik a hazai innovációban, 50 milliárd forint fölött van az az összeg, amelyet az egyetem fejlesztésre költött, ebből csak az NKFIH-val fennálló szerződésállományuk 21 milliárd forintot tesz ki. Ebben vannak alapkutatáshoz kapcsolódó programok, intézményi képességfejlesztési projektek, a vállalati kapcsolatokat erősítő területi fejlesztési programok és az úgynevezett nemzeti laborokhoz kapcsolódók is. Az utóbbi a kísérleti megközelítésű kutatásoknak nyit nemzetközi dimenziót, ami – mondta Birkner Zoltán – annál is fontosabb, mert

a jövőt a kifelé mutatott erő mutatja meg.

A MATE erős az innovációban is, hiszen több mint ötven támogatott vállalati együttműködési programban vesz részt. Ezek piaci programok, amelyek végeredménye konkrét termék – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink