Új öntözési beruházás segítségével oktathatják a precíziós módszereket Szarvason

Fotó: Balázs Gusztáv
Az Agrárminisztérium 800 millió forintos támogatásával készült el egy öntözésfejlesztési beruházás a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szarvasi képzési helyén.

Demonstrációs és képzési lehetőségeket biztosít az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez, valamint a kapcsolódó képzések meghirdetéséhez mind a gazdatársadalom, mind pedig az egyetemi hallgatók szármára az az öntözésfejlesztési beruházás, amelyet keddeb adtak át Szarvason. A klímaváltozás hatásai egyre inkább kihatnak a mezőgazdasági termelésre, ezért nagy szükség van egy olyan gyakorlati képzőhelyre, amely megismerteti a gazdákat a legmodernebb eszközökkel és öntözési, vízmegtartási technológiákkal – mondta az átadón Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora. A beruházás azt is jelenti, hogy Szarvason megmarad és stabilizálódik az oktatás, a felnőttképzés, a szaktanácsadás – hangsúlyozta.

Az agrártárca által 800 millió forinttal támogatott beruházás révén olyan tudásbázis áll majd rendelkezésre, amellyel

a gazdák megszerezhetik a legújabb ismereteket, és az is a hozadéka a fejlesztésnek, hogy megmarad a felsőfokú képzés, ráadásul országosan is ritkaságszámba menő kurzusokat hoznak ide

– tette hozzá.

A MATE két év alatt három projektet valósított meg. Előkészítették a harmadlagos öntözőművek felmérését, lefolytatták a műszaki állapotfelmérést és az eredményeket beépítették egy informatikai rendszerbe. Valamint elkészült a szarvasi bemutatóközpont, ahol gyakorlati és elméleti öntözési programokat, gyakorlati bemutatókat valósítanak meg; itt zajlik továbbá a január végén induló első növényvédelmi drónpilóta képzés – áll az egyetem közleményében.

Rekonstruáltak egy kéthektáros árasztásos öntözési mintaterületet, ahol egyfajta bemutató gazdaságot alakítottak ki precíziós öntözésre alkalmas konzolos öntözőrendszerrel és nagy teljesítményű elektromos öntözőszivattyúkkal.

A fejlesztés harmadik részeként meliorációs (azaz talajjavító) tervcsomagokat, vízjogi létesítési és üzemeltetési engedélyeket kutattak és dolgoztak fel, országos alapszintű meliorációs katasztert alakítottak ki, továbbá kidolgozták a terepi szintű műszaki állapotfelmérés módszertanát.

Az egyetem vezetése bízik abban, hogy

a képzésekkel növelhető az öntözési hajlandóság, az adatbázisok kiépítése pedig megteremti a technológiai fejlesztés további lehetőségeit.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink