Tovább esnek a nemzetközi olajosmag árak

Forrás: Getty Images
Ami mögöttünk van, már megéltük, ami pedig előttünk, arról szeretnénk minél többet tudni. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője most az olajosmagvak világpiaci történéseit elemzi, hogy megtudjuk, a novemberi áresés óta mi történt velük.

Még november közepén írtunk az Agroképen arról, hogy az olajosmagok világpiaci árai lejtőre kerültek. Azta történt egy s más a piacon, kezdjük is néhány ezzel kapcsolatos hírrel!

Az állami tulajdonú egyiptomi GASC december végén 50-60 dollár/tonnával alacsonyabb áron vásárolt szója- és napraforgóolajat, mint egy hónappal korábban. A cég 42 ezer tonna növényolajat (30 ezer szójabab és 12 ezer napraforgó) vásárolt egy nemzetközi tenderen, 2023. február 5-25-i szállítással és 180 napon belüli fizetéssel.

Ennek kapcsán emlékeztetünk arra, hogy a november 21-i tenderen a GASC 30750 tonna napraforgóolajat vásárolt 1380 USD/tonna áron és 35000 tonna szójabab olajat 1 475 USD/tonna áron, az Orosz Föderációból és Bulgáriából, januári szállítással.

A szójabab és a napraforgóolaj ára tehát – a megnövekedett kínálat és az alacsony pálmaolaj ár közepette – tovább csökken.

Az elmúlt év utolsó hetén a februári pálmaolaj határidős jegyzés a malajziai tőzsdén 4087 ringgit/tonna volt, azaz 925 dollár/tonnán állt, 7 százalékos emelkedés után. Az emelkedés a kínai import szabályok lazításának volt köszönhető, ami egyből növekvő forgalmat generált, de azóta már a kínai járványhelyzet mozgatja a piacokat.

India, a világ második legnagyobb pálmaolaj-importőre meghosszabbította a finomított pálmaolajra kivetett alacsony importvámot, ami a drága szója- vagy napraforgóolaj helyett inkább az olcsó pálmaolaj kínálatát fogja növelni.

Indonézia Energiaügyi Minisztériuma (a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője) bejelentette, hogy a biodízel 35 százalékos kötelező dízelolajba keverése a tervezett január 1-je helyett február 1-jétől lép életbe.

A napraforgóolaj iránti alacsony ukrajnai kereslet miatt a feldolgozók 16-17 ezer hrivnya/tonnát kínálnak a napraforgóért a gyárba szállítva. Az árcsökkenést az európai kereslet visszaesése miatt áresés okozza. Az ukrajnai napraforgómag árak 520-535 dollár/tonnára estek a Bulgáriába, Romániába és Magyarországra történő szállításoknál. Így az ukrajnai feldolgozók fokozzák beszerzéseiket.

A csapadékos argentin időjárás visszafogta a szójabab és a szójaolaj iránti spekulatív keresletet a tőzsdéken, ezért arra számítunk, hogy a jegyzések csökkenni fognak januárban a rekord brazil szójatermés és az erős argentin szójabab kínálat miatt.

Miután fontos piacmozgató tényező, tudnunk kell arról, hogy az USDA decemberi jelentése szerint az olajos magvak globális termését 2022/23-ban 644 millió tonnára várják, ami 1 millió tonnával kevesebb, mint az egy hónappal korábbi előrejelzés. Ezt a kisebb pálmamag-, gyapotmag-, repce- és napraforgómag-terméssel magyarázzák. Ukrajna élénk napraforgómag-exportja miatt azonban az olajos magvak globális kereskedelme tovább emelkedik. A globális daratermelést kismértékben lefelé módosították, az alacsonyabb feldolgozási volumen miatt. Bár az EU napraforgó-feldolgozása nő, az nem tudja ellensúlyozni az indonéz pálmamag-, az EU szójabab- és az ukrajnai napraforgómag-feldolgozás csökkenését. Ebből az is következik, hogy a globális növényiolaj-termelés csökkenésére is számítanak az USDÁ-nál. Az indonéz pálma- és pálmamagolaj, az ukrajnai napraforgóolaj és a kanadai repceolaj termelés és kereskedelem egyaránt csökkenni fog.

Akár a magok, akár az olajok árait nézzük az alábbi ábrákon, jól érzékelhető a csökkenő trend.

A tavaly tavasszal elért csúcsok óta a szójamag ára 11, a napraforgó és repcemagé több mint harmadával mérséklődött novemberi átlagban.

Az olajoknál a szójaolaj ára 16 százalékkal, a napraforgóé közel felével, a repcéé több mint harmadával esett ebben az időszakban. Mindebben pedig már van egy apró korrekció is.


Forrás: USDA

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink