Szeptember közepéig nem jöhet be az ukrán gabona

Az Ukrajnával határos öt EU-tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság szeptember 15-éig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek unióba történő behozatalának tilalmát – jelentette be közösségi oldalán Nagy István, agrárminiszter.

A mostani döntés az Ukrajnából származó búza-, kukorica-, repce- és napraforgómag határmenti országokba történő behozatalát tiltja. A közösen fellépő tagállamoknak azt is sikerült elérni, hogy a meghosszabbított importtilalom ezúttal a május 2-a előtt kötött szerződések alapján érkező árukra is vonatkozzon. Magyarország pedig a Bizottság döntésével egyidőben hatályon kívül helyezte a nemzeti korlátozó intézkedéseit, mivel már uniós szinten biztosított a védelem, vagyis a nevezett négy termény semmilyen körülmények között nem szállítható az Ukrajnával hatásos EU-tagállamokba – tette hozzá a miniszter.

Nagy István szerint a szeptember 15-éig hátralévő idő pedig lehetőséget biztosít arra, hogy olyan hosszútávú, közös európai megoldás szülessen a gabonapiaci helyzetre, amely figyelembe veszi a leginkább érintett tagállamok megnövekedett terheit. A miniszter nyomatékosított, hogy a magyar csak olyan megállapodásra nyitott, amelyik hosszú távon is gazantálja a magyar gazdálkodók érdekeit. A kabinet továbbra is támogatja a szolidaritási folyosó eredeti céljának megfelelő működését, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek a rászoruló harmadik országokba juthassanak el.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink