Piacmozgató újabb búzapiaci előrejelzés érkezett

Forrás: Getty Images
A FAO friss előrejelzésével ellentétben a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) a globális búzatermés minimális csökkenésére számít. Ez azt jelenti, hogy az IGC a tavalyi rekordnál egymillió tonnával kisebb, 780 millió tonnás terméssel kalkulál – hívja fel a figyelmet cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Mivel a nemzetközi piaci elemző, előrejelzéseket készítő műhelyek komoly befolyással vannak a világpiaci árak alakulására, nekünk is szorosan nyomon kell követnünk megjelenő adataikat. A FAO, az USDA, az IGC, mind-mind periodikusan jelenteti meg várakozásait. Most az IGC friss adatai szolgáltatnak piacmozgató információkat.

Áprilisi előrejelzésében a Gabonatanács hangsúlyozza, hogy az ukrajnai háborúra tekintettel a számok nagyon előzetesek.

Búzamérleg, millió tonna

Forrás: IGC

Növekszik a búzafogyasztás

A 2021-es rekordév termését 781 millió tonna búzára becsülik. Ez azt jelenti, hogy a termelés valamivel meghaladja a fogyasztást, amelyet az IGC 778 millió tonnára becsül. A következő évben a Gabonatanács becslései szerint a búzafogyasztás 785 millió tonnára emelkedik a világon. Ez azt jelenti, hogy a kereslet megállíthatatlanul növekszik. Ahhoz, hogy a termelés ezzel lépést tudjon tartani, folyamatosan új rekordokat kell döntenie. Ennek pedig erős korlátja a termőföld elérhetősége, a romló gazdálkodási körülmények, időjárási anomáliák, szállítási nehézségek, és így tovább.

Közép-hosszú távon tehát a búzapiac csökkenő készletszintre számíthat, ami a magas árak stabilizálódását jelenti.

Ennek eredményeként a fogyasztás várhatóan már idén meghaladja a termelést. A készletek az évvégi 282 millió tonnáról 277 millió tonnára csökkennek a 2022-23-as szezon végére. Az idei szezonra 1 millió tonnával 282 millió tonnára búzára növelték a zárókészletet az egy hónappal ezelőtti becsléshez képest.

Kevesebb kukorica várható

Az IGC szerint a kukorica termelése 13 millió tonnával 1197 millió tonnára csökken a 2022-23-as szezonban. A fogyasztás viszont várhatóan 17 millió tonnával 1218 millió tonnára nő. Ezen számok szerint itt is csökkenni fognak a készletek, méghozzá 21 millió tonnával.

A szójabab termelése növekszik

A szójabab termelése viszont erőteljesen növekszik. Egyelőre 383 millió tonnás termést feltételeznek, ami 24 millió tonnával több, mint a jelenlegi szezonban. Ebben az előrejelzésben a fogyasztás 13 millió tonnával 373 millió tonnára nő. Ez 10 millió tonnával, mintegy 54 millió tonnára növeli a készleteket. A záróállomány így visszaáll a 2019-20-as és a 2020-21-es szintre.

Összességében a Nemzetközi Gabonatanács a globális gabonatermést rekordszintre 2287 becsüli a 2021-22-es szezonban. Ez 3 százalékkal haladja meg z előző évi szintet. Mivel a kínálati többletet a felhasználás bővülése csak részben ellensúlyozza, a készletek 7 millió tonnával, 608 millió tonnára nőnek. Ebben az ukrán raktárakban felhalmozódott áru is benne van. Ezzel függ össze az is, hogy a világpiaci forgalom 12 millió tonnával, 416 milli tonnára csökken.

A 2022/23-as szezonban a teljes gabonatermelés 13 millió tonnás csökkenése úgy áll össze, hogy a kukorica (-13 m), a cirok (-2 m) és a búza (-1 m) termése csökken, de az árpáé (+2 m) és a zabé (+2 m) növekszik. A takarmány- és élelmiszer-felhasználás átlagosnál lassabb növekedésére vonatkozó előrejelzések ellenére, amely a potenciálisan magas árakhoz és az ebből eredő kereslet-arányosításhoz kötődik, a világfogyasztás várhatóan új csúcsra emelkedik. A 2022/2023-as év végén 581 millió tonnára rúgó globális készletek az előrejelzések szerint 26 millió tonnával alacsonyabbak az előző évhez képest, főként a kevesebb kukorica és a búza miatt. A globális kereskedelem zsinórban második éve, 2 százalékkal, 407 millió tonnára csökken.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink