Nagyot nőttek év elején az agrárberuházások

Fotó: Mészáros János / MTI
Az idei első negyedévben kiemelkedő mértékben élénkültek a mezőgazdasági és az élelmiszeripari fejlesztések – közölte Nagy István agrárminiszter.

A mezőgazdasági beruházásoknál 19,7, az élelmiszeripari fejlesztéseknél pedig 9,4 százalékos növekedést regisztráltak – hívta fel a figyelmet Nagy István. A bővüléshez elsősorban az épületfejlesztések járultak hozzá. A miniszter szerint mindez azt jelzi, hogy a magyar gazdák és élelmiszerfeldolgozók bíznak a jövőben és ezzel hosszútávon biztosítják a lakosság élelmiszerellátását.

A beruházási kedv azért különösen figyelemre méltó, mert az elmúlt időszakban rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk a gazdálkodóknak és az élelmiszeripari vállalkozásoknak. Az időjárás mellett a koronavírus, az állatbetegségek, a drasztikusan emelkedő inputárak és az orosz-ukrán háború is komoly kihívást jelentett – tette hozzá.

„Várakozásaink szerint a beruházások növekedési pályája az év folyamán is megmarad, amihez jó alapot nyújt a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében meghirdetett nagyszabású beruházási támogatási csomag folytatása, valamint a jövedelempótló támogatások kifizetése” – hangsúlyozta a tárcavezető.