Nagyobb kukoricakészlet várható

Forrás: Getty Images
Az USDA FAS legfrissebb, áprilisi gabonapiaci elemzésében az amerikai agrárminisztérium jelentősen növelte előrejelzéseit a világ kukoricatermelésére és készleteire vonatkozóan. Oroszország és Fehéroroszország Ukrajna elleni háborúja a gabona világpiaci árát is felrepítette, ami a kereskedelem visszaeséséhez vezet – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A márciusi jelentéshez képest is tovább emelkedett a kukoricatermelési előrejelzés. Így az előző évihez képest 7,5 százalékkal több, 1,21 milliárd tonnás termésre számítanak.

Forrás: USDA

A riport szerint:

  • Brazíliában, az Európai Unióban, Indonéziában és Pakisztánban nő a globális kukoricatermelés.
  • A globális kereskedelem visszaesik, elsősorban a Szerbia és Ukrajna exportjának csökkenése miatt, de ezt részben ellensúlyozza a magasabb export Brazíliába, Kanadába és Indiába. Csökken a globális import, ami a Kínába irányuló szállítások csökkentésének köszönhető. A képhez szorosan kapcsolódik, hogy Kínában van a világ kukorica készleteinek közel 70 százaléka. Búzából ez az érték 51 százalék.
  • A hosszú távú kikötői blokád miatt az ukrajnai kukoricaexport előrejelzése további 4,5 millió tonnával 23 millió tonnára, márciusban pedig 6 millió tonnával mérséklődöttA márciusi jelentéshez képest a 2021/22-es kukorica új mérlege a következő pontokon változott:
  • A nyitó készletek becslését 0,7 millió tonnával 292,15 millió tonnára növelték (306,37 millió tonna 2020/21).
  • A világ kukoricatermelés előrejelzését 4,31 millió tonnával 1210,45 millió tonnára emelték.
  • A világ kukoricafogyasztás becslései 0,53 millió tonnával 1 197,15 millió tonnára nőttek.
  • A világpiaci export előrejelzése 2,9 millió tonnával 197 millió tonnára csökkent (181,76 millió tonna 2020/21). Ukrajna esetében – 4,5 millió tonnával (-10,5 millió tonna a háború kezdete óta) 23 23,8-ra, amit részben ellensúlyoz Brazília 1,5 millió tonnás növekedése.
  • A becsült világpiaci import 3,52 millió tonnával 182,11 (185,6) millió tonnára csökkent.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink