Küszöbön az ukrán áruk uniós piaci vámmentessége

Forrás: Getty Images
Az Európai Parlament egy évre felfüggesztette az ukrán árukra vonatkozó vámtételeket, de a döntést még az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Az Európai Parlament (EP) május 19-én 515 igen, 32 nem szavazattal 11 tartózkodás mellett megszavazta az Ukrajnából az Európai Unióba érkező árukra vonatkozó vámtételek ideiglenes, egy éves időszakra vonatkozó eltörlését – írja honlapján a FruitVeB. A döntést minden ukrán árura vonatkozik, a zöldségekre, a gyümölcsökre, az iparcikkekre és még a korábban antidömping vámtételekkel sújtott termékekre is.

Az április végén benyújtott indítvány válaszlépés az Oroszország indította háború ukrán gazdaságra kifejtett hatásaira. Előterjesztője, az Európai Néppárt lett nemzetiségű képviselője, Sandra Kalniete a szavazás előtt így vezette fel az indítványt: „Az orosz agresszió ellenében Ukrajna nem csak saját szabadságáért és biztonságáért küzd, hanem egész Európáért harcol. Ezért minden szinten, minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatnunk kell törekvéseiket. Nem csak fegyverekkel és szankciókkal, hanem azokkal a lehetőségekkel is, amelyeket a kereskedelem felszabadítása jelenthet számukra. Az Ukrajna számára nyújtott szükséges segítség nem ér véget a harcmezőn, ide tartozik az is, hogy az ország gazdasága ellenálló és versenyképes maradjon.”

Az EU és Ukrajna közötti kapcsolatokat társulási megállapodás szabályozza, mely egy úgynevezett mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi övezetet állapít meg. Ez 2016 óta kedvezményes hozzáférést biztosít az ukrán vállalkozások számára az uniós piachoz.

Az EU Ukrajna legfontosabb kereskedelmi partnere, amely 2021-ben a teljes áruforgalom több mint 40 százalékát tette ki.

Ukrajna az EU 15. legnagyobb kereskedelmi partnere, az EU teljes kereskedelmének mintegy 1,2 százalékát bonyolítja az ország felé.

Az intézkedés csak akkor lép életbe, ha a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Tanács is elfogadja (ebben a kérdésben a Külügyminiszterek Tanácsa, a Foreign Affairs Council illetékes). Jóváhagyó döntés esetén legkorábban június elején, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételét követő napon léphet hatályba az intézkedés.

Az elmúlt évben a mezőgazdasági termékek tették ki az Ukrajnából származó uniós behozatal mintegy egyharmadát.

Az uniós tagállamokba érkező teljes ukrán import értéke 24,1 milliárd dollár volt 2021-ben, melynek nagy részét acél és egyéb ipari nyersanyag képezte. Az ukrán acélra komoly vámtételek vonatkoztak, de pont az acélgyárak, mint a Mariupolban található Azovsztal és a Metalinveszt másik, Ilijicsben található üzeme került a hadműveletek kellős közepébe. Az agrár-élelmiszeripari behozatal értéke 6,9 milliárd dollár volt, melynek 54 százalékát két termék, a napraforgóolaj (30 százalék) és a kukorica (24 százalék) tette ki, míg a friss és szárított gyümölcsök importjának értéke 230 millió euró volt.

Paolo De Castro szocialista európai parlamenti képviselő szerint az ukrán gazdákat, termelőket és embereket támogatni kell, hogy megőrizzék gazdasági potenciáljukat és termelékenységüket. „Ezt a célt szem előtt tartva hagytuk jóvá ma az uniós importvámok egyéves felfüggesztését minden ukrán exportra” – mondta az EURACTIV-nak, hozzátéve, hogy ez egy alapvető, első lépés az EU által az ukrán partnerek jövőbeli talpra állítása érdekében bevezetni kívánt “Marshall-terv” szempontjából.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban bemutatott terv az EU és Ukrajna közötti összeköttetés javítására irányul a gabonaexportban, főként vasúton keresztül, továbbra is kétségek merülnek fel az ukrán áruexportot segítő sürgős és középtávú intézkedések hatékony végrehajtásával kapcsolatban.

Egy ukrán törvényhozó szerint a Bizottság “szolidaritási sávjai” nem fognak segíteni az export jelentős növelésében a dél-ukrajnai kikötők blokádjának feloldása vagy a termékek balti kikötőkbe történő átirányítása nélkül.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink