Visszavonták a tüntetések nyomán a mezőgazdasági törvényeket

Forrás: Shutterstock
Az indiai parlament megszavazta hétfőn annak a három mezőgazdasági törvénynek a visszavonását, amely miatt halálos áldozatokat is követelő, egy éve tartó tiltakozáshullám robbant ki az országban – jelentették hírügynökségek.

Narendra Modi miniszterelnök tíz nappal ezelőtt, közvetlenül az Uttar Prades-i és pandzsábi választások előtt jelentette be, hogy vissza fogják vonni a törvényeket. Ebben a két államban él a legtöbb gazda az országban.

A törvények elfogadását eredetileg a kormány az agrárszektor modernizálásával indokolta, illetve a választások előtt úgy magyarázta Modi, hogy a cél a kistermelők megerősítése volt. Hozzátette, hogy a törvényeket a parlament téli ülésszakán vonják vissza. A tiltakozó gazdálkodók egyik szervezetének vezetője a másfél héttel ezelőtt bejelentésre reagálva kijelentette: a kormányfő belátta, hogy a termelők egy részét nem sikerült meggyőznie.

A változtatások a termények tárolását és értékesítését is érintették, és a gazdálkodók szerint a nagyvállalatoknak kedveztek. A törvénytervetek miatt több ezer gazda egész évben az Újdelhibe vezető utak mentén tiltakozott.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink