Folytatják tilatkozásaikat az európai gazdák

Forgalmi korlátozásokat vezettek be hétfőn Brüsszel belvárosában, az Európai Unió épülete köré betonakadályokat és szögesdrótot telepítettek, a bürokrácia és az olcsó import jelentette verseny miatt dühös gazdák ugyanis ismét tiltakoznak. A The Brussels Times tudósítása szerint a megmozdulást a dél-belgiumi mezőgazdasági szövetség szervezi, és az uniós agrárminiszterek tanácskozásához időzítették.

A gazdák követelik, az uniós szabadkereskedelmi egyezmények felmondását, a Dél–amerikai Közös Piaccal (Mercosur) folytatott hasonló tárgyalások leállítását, valamint garanciát az ágazat támogatására a közös agrárpolitikán (KAP) keresztül. A hónap elején egy hasonló tüntetések szalmabálákat égettek, tojásokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket.

A hétvégén fújolással és füttyel fogadták Emmanuel Macron francia elnököt a párizsi mezőgazdasági kiállításon, közösségi oldalak beszámolói szerint meg is kergették, majd lezárták a fővárosba vezető utaka.

Spanyolországban is felvonultak a gazdák. Mintegy 20 000 spanyol tüntet az Európai Bizottság madridi központja előtt, hogy méltányos javadalmazást követeljenek és felhívják a figyelmet az ágazat nehézségeire.

A magyar agrárkamara is aláírta az Európai Bizottságnak szóló nyílt levelet

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink