A magyar agrárkamara is aláírta az Európai Bizottságnak szóló nyílt levelet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Copa tagjaként – aláírókéntcsat lakozott a Von der Leyen bizottsági elnöknek írt nyílt levélhez, amelyben az európai agrátremelők politikájának megváltoztatására szólítják fel az Európai Bizottságot.

A Copa-Cogeca mai elnökségi ülésén Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági kamra elnöe felszólalt a laboratóriumban előállított hús ellen, támogatva a hazai állattenyésztés érdekeit. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Copa tagjaként – aláírókéntcsat lakozott a Von der Leyen bizottsági elnöknek írt nyílt levélhez, amelyben többek között felhívtuk a figyelmet az ukrán autonóm kereskedelmi intézkedések megújításának veszélyeire, a KAP szabályrendszerének egyszerűsítésére, az EU kereskedelmi kapcsolatai során az azonos sztenderdek alkalmazásának szükségességére.

A levél egyértelműen leszögezi, ahhoz, hogy az EU hatékonyan kezelhesse a történelmi gazdatiltakozásokat, a
mezőgazdaságot vissza kell helyeznie stratégiája középpontjába.

„Az elmúlt években az európai gazdálkodók és mezőgazdasági szövetkezetek hangja egyre fontosabbá vált, aggodalmainkat azonban nagyrészt figyelmen kívül hagyták. Ehelyett úgy tűnik, hogy sok döntéshozó ágazatunkat kizárólag problémaként fogja fel, figyelmen kívül hagyva a több százezer hathatós fenntarthatósági kezdeményezést, és semmibe véve a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás stratégiai fontosságát az európai projekten belül. Ennek a paradigmának most meg kell változnia! Amikor valós problémákkal foglalkozunk, értékes időt vesztegetünk azzal, hogy lehetővé tesszük, hogy a polarizáció domináljon a politikai döntéshozatalban, ahelyett, hogy a tudományra és a gyakorlati visszajelzésekre hagyatkoznánk. Az európai gazdálkodók és agrárszövetkezetek a megoldás részei!” – olvasható a nyílt levélben.

Sürgős intézkedések végrehajtását kérik a gazdálkodók munkájának és életének egyszerűsítésére, az ukrajnából származó importtal kapcsolatos új intézkedéseket. A kölcsönösség biztosítását is követelik a levélben a mezőgazdasági termelési szabványokban és egyenlő versenyfeltételek a kereskedelmünkben a harmadik országokkal szemben. Annak biztosítása is követelik, hogy az európai gazdaságok tisztességes díjazásban részesüljenek az élelmiszerláncon belül. Az aláírók meglátása szerint, a következő hetekben és hónapokban fel kell mérni a zöld megállapodás hatását a mezőgazdasági ágazatra, és tanulni kell belőle.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink