Visszaüthet az ukrán almaszektorban a hirtelen megugrott belarusz kereslet

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság
A belarusz kormány által elhatározott félévese zöldség-gyümölcs-embargó hírére megugrott az ukrán almaexport és bezuhantak a lengyel árak. Ez elodázhatja az ukrán ültetvények korszerűsítését.

Miután december 6-án a belarusz kormány úgy döntött, hogy a nyugati országok szankcióira hozott válaszlépésként január 1-től előreláthatólag 6 hónapra embargót vezet be az EU-tagállamokból (és több más országból) származó zöldségek és gyümölcsök importjára, valamint egyéb árucikkek behozatalára, szinte azonnal élénkülés volt tapasztalható az ukrán zöldség-gyümölcs ágazat, legfőképp az almaszektor exportőrei körében – írja honlapján a FruitVeB. Ez abból is adódik, hogy hogy Belarusz Lengyelország egyik legjelentősebb exportpartnere, a lengyelek évi 120 ezer tonna almát szállítottak a fehéroroszokhoz (kevéssel az orosz embargót követően, 2016-ban még 500 ezer tonna alma érkezett, ekkoriban igen élénk volt az orosz reexport).

Forrás: FruitVeB

Az embargó bevezetésének másik következménye, hogy Lengyelországban azonnal bezuhant, és az ipari alma árszintjére esett vissza az export minőségű Idared alma ára (kilogrammonként 0,11-0,24 euró közötti sávba). Ennek a fő piaca Belarusz volt.

Ukrán piaci elemzők szerint ugyanakkor a hirtelen megjelenő kereslet középtávon akár káros is lehet, mivel lelassíthatja az ukrán ültetvények korszerűbb fajtákra való áttérésének folyamatát, de egyelőre a meglóduló keresletnek nagyon örülnek az exportőrök: eddig öt nagy belarusz szupermarketlánccal írtak alá beszállítói szerződéseket a gazdaságostól a prémium kategóriáig. Az UHA (Ukrainian Horticultural Association) szövetkezeti kereskedelmi platform felhívja az ukrán gazdák figyelmét, hogy a platformon keresztül 50-70 százalékkal magasabb áron értékesíthetik termésüket, mint a több közvetítőn keresztül a belföldi piacon terített alma esetében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink