Újra német házisertés-állományokban jelent meg az ASP

Forrás: Békés Megyei Hírlap
Fotó: Imre György
Két németországi tartományban is házisertés-állományban igazolták az afrikai sertéspestist

Alsó-Szászországban és Brandenburgban házisertés-állományokban is afrikai sertéspestis (ASF) jelenlétét igazolták. A Friedrich-Löffler-Institute (FLI) referencialaboratóriuma megerősítette az afrikai sertéspestis (ASF) gyanúját egy Alsó-szászországi Emsland körzetben lévő házisertés állományban és egy másik, Uckermark (Brandenburg) körzetben lévő házisertés-állományban – írta az Euromeatnews.

Az érintett alsó-szászországi gazdaság egy 280 kocát és körülbelül 1500 malacot tartalmazó kocafarm Emsbüren településen, az Emsland körzet déli részén. A vírus megjelenésének oka egyelőre teljesen ismeretlen, jelenleg intenzíven vizsgálják. Az ellenintézkedések megkezdődtek. Az alsó-szászországi mezőgazdasági minisztérium szerint az emslandi ASF-járvány és az uckermarki járvány között még nem észleltek összefüggést.

Amint arra Alsó-Szászország mezőgazdasági minisztere rámutatott, várható volt, hogy időről időre újabb ASF-esetek fordulnak elő. Ez most egy feldolgozó régióban történt – és most fontos, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a kár.

A szakértők bíznak abban, hogy a vírus gyorsan és hatékonyan leküzdhető, hasonlóan a legutóbbi Baden-Württembergben és korábban Mecklenburg-Elő-Pomerániában történt esetekhez. Az ASF előfordulása a házisertés populációban sokkal jobban szűkíthető, és így konkrétabban is leküzdhető, mint a vaddisznóállományban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink