Újabb madárinfluenzás eset Hollandiában

Forrás: Freepik
Egy holland csirkefarmon azonosították a madárinfluenza vírus rendkívül halálos formájának jelenlétét; 77 ezer csirkét vágnak le.

Míg hétfőn az egyesült-államokbeli Kentuckyban regisztrálták a madárinfluenza vírus leghalálosabb altípusának újabb előfordulását, ma Hollandia jelentett újabb madárinfluenza-fertőzést egy csirkefarmról – tudósított a Reuters. A betegség rendkívül halálos formájának mintegy 20 esetét jelentették már idén az országban.

77 ezer csirkét fognak levágni a hollandiai farmon.

Az országot sújtó legutóbbi madárinfluenzás megbetegedés alkalmával közel 170 ezer csirkét kellett levágni. Hollandiában több százezer csirkét, kacsát, pulykát és több tucat vadmadarat selejteztek ki a betegség kitörése óta.

Közel a megvalósuláshoz a franciák madárinfluenza elleni védőoltása

A francia mezőgazdasági miniszter nem lát más megoldást az országot súlyosan érintő madárinfluenza kezelésére, mint vakcinát fejleszteni ellene. Ennek helyszíneit és protokollját már meg is határozták.

Jelenleg a valaha volt legerősebb madárinfluenza-járványa zajlik; a kórokozó már Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Afrikában is jelen van. Az elmúlt négy hónapban több mint 40 ország jelentett járványkitörést, az esetek egyre szaporodnak. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) arra figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban a járványkitörések további növekedése várható.

Ráadásul, a vírus altípusai genetikailag példátlanul változékonyak, így azzal a kockázattal is számolnunk kell, hogy a vírus keveredik egy emberi influenzavírussal, amely átvihető lesz az emberek között – mondta Monique Eloit, az OIE főigazgatója a Reutersnek múlt héten.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink