Közel a megvalósuláshoz a franciák madárinfluenza elleni védőoltása

Forrás: Európai Bizottság
A francia mezőgazdasági miniszter nem lát más megoldást az országot súlyosan érintő madárinfluenza kezelésére, mint vakcinát fejleszteni ellene. Ennek helyszíneit és protokollját már meg is határozták.

Hosszú távon nincs más megoldás a madárinfluenza elleni küzdelemben, mint a védőoltás – jelentette ki Julien Denormandie francia élelmezési és mezőgazdasági miniszter. Hamarosan el is kezdődik a kísérletezés két vakcinával, melyek közül az egyik francia, új-akitániai fejlesztés – számolt be a Newsfounded.com. A francia baromfiállományok immár negyedik alkalommal fertőződtek meg madárinfluenzával 2015 óta.

A kérdés most különösen égetővé vált, mivel a járványkitörések száma tovább emelkedik az országban.

Péntek este 63 magas patogenitású madárinfluenza esetet jelentettek, míg előző nap 46-ot. Tavaly pedig 3,5 millió baromfi, főként kacsa levágását eredményezte a betegség a libamáj fellegvárának számító délnyugat-franciaországi régióban. A madárinfluenza pusztítása tehát „nem lehet tabu téma” – fogalmazta meg a mezőgazdasági miniszter.

Az oltóanyag-kísérlet helyszíneit és protokolljait már meg is határozták. Franciaország az első európai ország, amely megvalósít ilyen jellegű kezdeményezést.

Ezt követően szükség van az európai szintű jóváhagyásra, „ezért meg kell győznöm a többi tagállamot a vakcinázás költségeiről” – mondta Denormandie. A kacsák madárinfluenza elleni beoltását a libamájjal foglalkozó szakemberek is fontosnak tartják, hisz az hatalmas veszteségeket okoz a tenyésztők és az állam számára is.

A francia mezőgazdasági minisztérium honlapja szerint eddig „az Európai Bizottság nem hagyta jóvá az Anatidae családba tartozó madarak (tenyészmadarak) számára alkalmas vakcinát”, de egyet igen, a gallinaceae (csirke, pulyka) számára. Bár Denormandie miniszter „nagyon aggasztónak” nevezte a jelenlegi helyzetet, megnyugtatóan hat a tény, hogy Landes megyében „háromszor kevesebb megbetegedés” volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Azonban annak ellenére, hogy a miniszter kijelentette, kész a jelenlegi protokollokat a helyzet alakulásához igazítani, a Modef mezőgazdasági szakszervezet bírálta a jelenlegi rövid távú intézkedéseket, és arra hivatkozott, hogy

fennáll a veszélye annak, hogy „ezek a válságok minden évben megismétlődnek”.

Azt kritizálják, hogy bár az utazások és a szállítás már régóta szerepelnek a vírus terjedésének fő kockázati tényezői között, a francia állami szolgálatok nem gyakoroltak semmilyen ellenőrzést ezen a szinten, csak csökkentik az állatok koncentrációját.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink